РЗИ – Стара Загора: Област Стара Загора запазва добър имунизационен обхват сред населението

Област Стара Загора остава с добър имунизационен обхватност въпреки спада, който се наблюдава в цялата страна в следствие на Ковид – пандемията. Това съобщи директорът на РЗИ Стара Загора д-р Ваня Карабойдева по повод Европейската имунизационна седмица, която се провежда от 23 до 29 април.

„Мотото под което се провежда тазгодишната имунизационна седмица е  „Всяка доза има значение“, инициативата е на СЗО и началото е поставено през 2005 г. и от тогава до сега тя се провежда всяка последна седмица на месец април. През 2023 г. Европейската имунизационна седмица е насочена към необходимостта от подобряване на ваксинационния обхват поради отчетения спад в имунизациите по време на пандемията от COVID-19“, каза  д-р Карабойдева.

Масовата имунизация изгражда колективен имунитет, който от своя страна предпазва хората, които не могат да бъдат ваксинирани поради отслабена или  увредена имунна система. В рамките на кампанията трябва да се обърне внимание и на децата, които са неваксинирани или с пропуск в имунизациите, което ги поставя в условия на риск и ги оставя уязвими и незащитени от заразяване и боледуване от ваксинопредотвратими заболявания.

През изминалата година са съставени 18 акта на родители отказали да ваксинират децата си, каза д-р. Таня Перчемлиева, директор Дирекция „Контрол на заразните болести“.

Експертите от РЗИ –Стара Загора припомниха, че при възрастните се налага реимунизация реимунизация срещу тетанус и дифтерия.

Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram