РЗИ : Над 30 са заразените деца с хепатит в квартал „Кармен“

RZIНад 30 са случаите на заболели от вирусен хепатит тип А в ромската махала на гр.Казанлък за малко повече от два месеца, става видно от справката, предоставена на МГ „Вис виталис“, след допитване, което отправихме до РЗИ Стара Загора. То бе провокирано от множество сигнали на наши зрители, слушатели и читатели на сайта presstv.bg за заразяване на деца от казанлъшки детски градини с инфекциозното заболяване. Според данните, за периода 14 май – 30 юли 2015 г. са регистрирани 34 случая на заболели от вирусен хепатит тип А в ромската махала на гр.Казанлък, като 91% от заболелите са деца във възрастовия диапазон  от 1 до 9 години.
В три детски градини, съответно ЦДГ №7, №11 и №13, са регистрирани 5 случая на заболели деца от вирусен хепатит тип А. На детските заведения е наложена карантина. Спазени са всички изисквания на РЗИ по време на карантина в детските заведения, а именно: провеждане на сутрешен филтър (недопускане на болни деца), засилена дезинфекция, по-силна концентрация на препаратите за почистване, по-често проветряване на помещенията. Контактните деца се наблюдават внимателно за симптоми на инфекциозното заболяване, уверяват от инспекцията.
Под контрола на РЗИ Стара Загора са взети всички необходими мерки за дезинфекция на нерегламентираните  сметища, намиращи се на територията на ромския квартал, за наблюдение на контактните лица и за своевременна изолация на заболелите.
При работещите в детски градини и старчески домове съществува по-висок риск от заразяване с хепатит А. За да се предотврати трансмисията на НАV , възрастните и децата трябва добре да си мият ръцете, особено след ползване на тоалетна или смяна на пелени.
Най-елементарната и ефективна профилактична мярка е старателното измиване на ръцете с топла вода и сапун след ходене до тоалетна, след смяна на пелени и преди хранене, или обработка на храна; избягване на хранене в заведения за обществено хранене със съмнителна хигиена; грижливо измиване на плодовете и зеленчуците, преди консумацията им в суров вид; редовно обеззаразяване на питейната вода; контрол над добрата хигиена на работещите в заведенията за обществено хранене.
Хепатит А е вирусна инфекция, която може да причини възпалително заболяване на черния дроб и увреждането му. За разлика от другите форми на вирусен хепатит, хепатит А обикновено протича леко до умерено и продължителността му не е голяма; отличителна черта на това заболяване е, че като правило не хронифицира (т.е. не продължава дълго във времето и не остава постоянно с периоди на обостряне и отшумяване). Въпреки, че черният дроб е оточен и възпален, в огромния брой от случаи органът оздравява и се възстановява напълно без трайни последствия.
Инфекцията обикновено се предава чрез заразена вода или храна. По-рядко може да се наблюдава предаване по полов път. Вирусът на хепатит А упражнява директно тоскично действие върху клетките на черния дроб.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram