Решават какво да правят работниците от ТЕЦ „Марица Изток 2“

Правителството работи върху концепция за развитие на въглищните региони, за чиято трансформация няма алтернатива.

„Можем да превърнем Стара Загора от долината на въглищата в долината на новите енергийни източници“, заяви премиерът акад. Николай Денков пред участниците в четвъртата годишна среща на Софийския икономически форум. Но не уточни дали идеята е просто да бъдат изградени фотоволтаици или да бъде направено нещо друго.

„Реализирането на тази концепция преминава през разработката на конкретни териториални планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил. Трябва да се подготви цялостна и икономически обоснована картина за бъдещето на тези региони – за какво отиват инвестициите, как хората да бъдат подготвени за този преход“, обясни премиерът. Заетите в ТЕЦ „Марица Изток 2“ няма да бъдат застрашени и се обсъждат варианти, благоприятни за тях, увери той. Но отново не обясни дали за хората от ТЕЦ „Марица Изток 2“ ще бъде осигурена някаква друга работа.

Министър-председателят смята за притеснителни редица обстоятелства около договора, сключен между „Булгаргаз“ и турската компания „Боташ“ за покупко-продажба на природен газ. Министерството на енергетиката извършва проверка на всички обстоятелства, свързани с него. Акад. Денков посочи, че в Министерския съвет споразумението е внесено като такова, което тепърва ще се гласува, а след заседанието излиза като одобрено, без някой от министрите да го е видял. Той отбеляза и друг проблем: 13 години е изключително дълъг срок за такъв договор с оглед на съвременната динамика в развитието на енергийния сектор.

24 часа

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram