Първото дете в приемно семейство намира осиновители?

Идната седмица едно дете ще духне своите свещички върху тортата.

За втори път то ще празнува рожден ден не в дом за изоставени, а вкъщи с мама.

Румяна Кипрова става приемна майка на момиченце през март 2013 г. след дълга процедура по одобряване.

Кипрова е известна като художничката, рисуваща с пръсти и вдигнала през живота си повече от десет изложби. Тя е една от първите четири мами, станали приемни в Казанлък.

„С голяма любов и с огромно желание кандидатствах по проекта „И аз имам семейство”, споделя Румяна Кипрова. Тя е от кандидатите, предложили временна приемна грижа до намирането на осиновители. Вече година и половина за грижи за момиченце с много ласки и внимание.

Признава, че е трудно и много отговорно. „Това са деца, които не говорят, с памперси са, не знаят милувка, не са виждали природата, не познават разходките след нея. Когато детенцето тръгна на детска градина, двете изкарахме една тежка зима. Момиченцето ходеше два дена на градина, а после две седмици боледуваше. Тези дечица нямат изградена силна имунна система и първият вирус ги разболява”, изповядва Румяна Кипрова. Приемната майка се радва, че детето е много самостоятелно  и много сериозно, харесва камиончета и все търси за игра момченца. Е, не че не и палаво, но в рамките на нормалното.

Около 600 лева получава Кипрова за приемната грижа.  Двете се оправят с тези пари, но от донорската организация напоследък започнали да бавят много плащанията. „Трудно е да планираш във времето харчовете, понеже парите закъсняват понякога с десет дни”, признава художничката. Вече не рисува, не й остава време покрай заниманията с малката.

Вероятно съвсем скоро ще се разделят с момиченцето, появили се кандидати и в момента се гледа делото за осиновяване.

Румяна е подала документи и очаква, ако малкото момиче намери семейството, да приеме друго дете.

„Не пишете за мен, пишете за семейството с две деца, което прие трето. Те са герои.”, съветва Кипрова и уточнява, че не можем да снимаме детето, защото има категорична забрана.

Общо шест са казанлъшките семейства, одобрени от 2012 г. до днес за приемни. Две още очакват  подходящото дете, за да го подслонят.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram