Приключи програмата „Топъл обяд”

Българският Червен кръст, като партньор на държавата и на гражданското общество, активно работи в подкрепа на различни уязвими групи, помага на хора в беда и облекчава човешкото страдание. Ние осъществяваме дейността си благодарение съпричастността на добри хора.

От 4 години Областният съвет на Българския Червен кръст – Стара Загора осъществява програмата „Топъл обяд”. Тя е свързана с осигуряване на топъл обяд за деца в неравностойно и рисково положение.

Основните цели на програма са:

да се подпомогне физическото развитие и снижаване заболеваемостта на сираци, безпризорни, деца на самотни родители и от социално слаби семейства, произтичаща от нередовно и непълноценно хранене;

да се работи активно за връщане на тези деца в училище и предпазването им от рисковете на  улицата (трафик, проституция, наркотици, престъпност);

да допринесе за тяхната социализация и възпитание;

да създаде у тях усещане за пълноценно детство.

Много често осигуряването на безплатен обяд на някои особено нуждаещи се деца, е единствената възможност те да посещават редовно учебните занятия.

През последните години, в страната, средно около 12 000 деца отпадат от училище по социални причини, нямат шанса да се образоват и остават на улицата.

В осемте години, през които БЧК работи по програмата „Топъл обяд”, е осигурена храна за 6 696 деца, предоставените средства са в размер на 977 756 лв. – 488 878 обяда.

Партньорската мрежа за благотворителност на БЧК, обединява 21 компании от корпоративния сектор и други организации, чрез различни фондонабирателни кампании с касички и целеви дарения, с участието на българските граждани.

В област Стара Загора проектът „Топъл обяд” се финансира от собствени средства на Областната организация на БЧК Стара Загора, набрани от кампании.

Основните критерии за подбор на целевата група по проекта са лица от 6 до 18 годишна възраст, които са български граждани, чиито семейства са със среден общ месечен доход на всеки член от семейството под 80% от минималната работна заплата за страната  и отговарят поне на един от следните критерии:

Сираци, полусираци или деца на самотни родители;

Ученици с физически или психически увреждания;

Ученици с безработни един или двама родители /настойници, осиновители, попечители/;

Ученици, на които един или двама родители /настойници, осиновители,попечители/ са с физически или психически увреждания.

Тази учебна година проектът беше насочен към целева група на територията на Община Казанлък и се провежда в четири основни училища:

ОУ „Никола Йонков Вапцаров“, Казанлък

ОУ „Свети Паисий Хилендарски“, Казанлък

ОУ „Кулата“, Казанлък

ОУ „Свети Паисий Хилендарски“, с. Хаджи Димитрово.

С активното участие на Общински съвет на БЧК Казанлък и Директорите на училища, са оценени и определени 49 деца от посочените училища, които да вземат участие в проект „Топъл обяд”.

По проекта БЧК финансира стойността на купона, която заплащат родителите за столово хранене на децата, в размер на 2.00 лв. за един топъл обяд, за едно дете.

Проектът се изпълнява от 05.02.2014 г. до 30.04.2014 г., общо 52 учебни дни, и се изразява в доставяне на топла храна (супа, ястие, десерт и хляб) в готов за консумация вид, за 49 ученика в изброените по-горе общообразователни училища.

По проект „Топъл обяд”за учебната 2013 – 2014 г., реализиран в 4 общообразователни училища на Община Казанлък област Стара Загора, в периода 05.02.2014г. – 30.04.2014г., са осъществени общо 2435 хранения, за които са изразходвани общо 4870 лева.

Нашата цел е, да бъдем поне малко съпричастни с проблемите на обществото.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram