През април измерват сърдечносъдовия риск в Стара Загора

На онлайн дискусиа – „Разбери как да провериш сърдечносъдовия си риск“ бе обявен предстоящият старт на третото издание на информационната кампания „Обичам живота си“. Инициативата си поставя за цел да насочи вниманието на българите към рисковите фактори, свързани с повишения сърдечносъдов риск и превенцията на инсулта и инфаркта, които са водеща причина за заболеваемост и смъртност у нас.

През целия месец април т.г. в Стара Загора, който е един от седемте града на страната, желаещите да определят своя сърдечносъдов риск могат да го направят в аптеки „Марви“ и „Медея“.

Обучени специалисти ще определят риска чрез специален тест, който ще показва доколко хората са  застрашени от сърдечносъдов инцидент. Консултациите ще са безплатни и ще се извършват без предварително записване при спазване на всички противоепидемични мерки.

За предходните издания на кампанията през изминалите две години  над 7 хиляди души са  определили своя сърдечносъдов риск. Според данните, 45% от тях са били с висок или много висок сърдечносъдов риск. Тревожен е фактът, че през миналогодишната кампания всеки трети от хората с много висок сърдечносъдов риск не е знаел за това.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram