Трите, газови сценария, за Европа

Путин е поставил краен срок за Русия – до 31 март да подготви документ за прехвърляне на доставките на газ в рубли. Страните от Г-7 са категорично против преминаването към руската валута. Икономистите обаче смятат, че най-тежкият сценарий – отказът на цяла Европа от газовата рубла – е малко вероятен. Разбира се, безплатните доставки на синьо гориво от Русия също са изключени. Какви други варианти има за развитие на ситуацията?

Руският президент Владимир Путин чака до 31 март доклад от правителството, Банката на Русия и “Газпром” за промяна в рубли на валутата на плащане за доставки на газ за недружелюбните страни, според уебсайта на Кремъл.

В същото време, според съобщенията в медиите, представителите на страните от “Групата на седемте” (Г-7) се разбраха помежду си да призоват местните компании да не приемат рубли за доставки на руски газ.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия все още не знае какви мерки ще предприеме, ако Европа откаже да плаща за газ в рубли. Според него обаче в този случай Русия определено няма да доставя газ за Европейския съюз безплатно. „Фактът, че няма да доставяме газ безплатно, е ясен. Това може да се каже с абсолютна сигурност“, каза Песков. Така той не изключва директно възможността за спиране на доставките на руски газ, което показва твърдата позиция на Русия, която не възнамерява да отстъпи по отношение на прехвърлянето на плащанията за газ в рубли за недружелюбните страни.

За какво да се подготвим на 31 март и какви сценарии да очакваме? Експертите обясняват, че на 31 март тази история тепърва ще започне да се развива. „Не мисля, че на 31 март газът ще бъде спрян за европейците. Това е крайният срок за руската страна, която очевидно трябва да подготви стандартно допълнително споразумение за промяна на валутата на плащане за доставките на газ в съществуващите договори. Плюс пакет от инструкции откъде да вземат рубли“, казва Игор Юшков, експерт от Националния фонд за енергийна сигурност.

Това намекват от италианската петролна и газова компания “Ени”. От една страна, главният изпълнителен директор Клаудио Дескалци заяви, че концернът не може да плаща за руски газ в рубли, тъй като в договора е посочена друга валута. От друга страна обаче той намеква, че е необходимо допълнително споразумение за изменение на договора. И тогава ще се появи юридическа възможност за плащане в рубли, отбелязва Юшков.

Според експерта, веднага щом президентът получи и одобри целия необходим пакет от документи, той ще бъде изпратен на контрагентите на “Газпром”, включително европейските търговски компании. Ще им бъде дадено определено време да се запознаят и да вземат решение (може би срокът за такива случаи е посочен в договорите). Решението на европейското търговско дружество трябва да бъде писмено и изпратено до Газпром.

Тоест до крайния срок 31 март ще станат известни подробностите относно това как, юридически и на практика, Русия предлага да се промени на рубли валутата на разплащане. След това тази история ще премине в търговската плоскост. Засега се чуват единствено изказванията на някои политици , но тяхното мнение може да се различава от търговска сделка. Ако се вгледате внимателно в изявлението на министъра на икономиката на Германия, той казва, че всички страни от Г-7 смятат изискването за плащане в рубли за неприемливо, тъй като то нарушава настоящия договор. Но този проблем се решава чрез подписване на допълнително споразумение. И освен това германският политик казва, че страните ще „препоръчват“, а няма да нареждат на търговските си компании да не преминават към рубли.

Преговорите с търговски дружества може да се проточат за цял април или дори май. „Това няма да бъде бърз процес, който да отнеме месец или месец и половина. За самите европейци е изгодно да го забавят, за да могат да плащат доставки в евро или долари по стария начин и да купуват максимални количества газ. Необходим е не само за текущо потребление, но и за изпомпване в подземни хранилища”, казва Юшков.

В зависимост от официалния писмен отговор от европейските купувачи Русия ще реши дали да затвори клапана. „До този момент няма да има практически стъпки за спиране на износа на газ от Русия“, каза Алексей Громов, директор на енергийното направление на Института по енергетика и финанси.

Как ще завършат тези търговски преговори след месец и половина? Има няколко варианта за развитие на събитията. Най-резкият вариант е отказът на всички европейски купувачи на руски газ от условията на Русия, което ще доведе до затягане на клапана. Громов не изключва никакъв вариант, но засега смята подобен сценарий за малко вероятен. „В Европа няма единство по този въпрос. Засега чуваме предимно набор от политически изявления. А трябва да получим официални правни отговори от европейски търговски дружества“, казва Громов.

Освен това последствията за европейските икономики ще бъдат твърде сериозни. Европа не може да откаже руския газ. Няма други доставчици. Катар, един от най-големите производители на втечнен природен газ в света, заяви, че в момента няма да може да помогне на Европа с доставките на газ. Делът на руския газ в ЕС е около 40% и никой не може да замени такъв обем за един ден, това ще отнеме пет до седем години, каза Саад бин Шарид ал Кааби, държавен министър на енергетиката на емирството. САЩ обещаха да доставят на ЕС допълнителни 15 милиарда кубически метра ВПГ тази година и допълнителни 50 милиарда кубични метра до 2030 година. Но това е нищо в сравнение със 155 милиарда кубически метра газ годишно, които Русия доставя на ЕС.

Пълен колапс веднага в Европа няма да се случи дори при най-негативния сценарий, казва Громов. Но постепенното спиране на газа от Русия, разбира се, ще натежи сериозно върху европейската икономика и потребителите поради рязкото покачване на цените на газа и електроенергията, както и свързаните с тях продукти. Европа вече е разделена заради рязкото покачване на цените на енергията, с което европейските власти не могат да се справят вече втора година. И трябва да разберем, че някои страни ще преживеят колапса по-лесно, докато за други ще бъде по-трудно.

„Ако в рамките на условен месец има спиране на доставките на газ от Русия, то като се вземе предвид края на отоплителния сезон и интензивното пълнене на газ в европейските подземни хранилища и при спазване на определени ограничения за спестяване и потребление, Европа може живее без нови доставки от Русия в продължение на три до четири месеца. Това е остатъкът от пролетта и лятото. През последните години пикът на потреблението на газ настъпва не само през зимата, но и през лятото поради използването на климатици. Но най-големите проблеми идват след това. Защото Европа няма откъде да вземе газ, за да го изпомпа в подземните хранилища за есенно-зимния отоплителен сезон“, обяснява Громов.

Дори да предположим, че доставките на руски газ ще бъдат възстановени през септември, Европа може просто да няма време да изпомпа необходимите количества синьо гориво в своите подземни хранилища.

Европейските компании могат да се обърнат към Арбитражния съд в Стокхолм с искане за глоба на “Газпром” за нарушаване на условията на договорите, което в бъдеще може да доведе до многомилиардни глоби за руската компания, отбелязва Громов. Тези съдебни спорове обаче обикновено се проточват с години.

В допълнение към рисковете за репутацията и потенциалните съдебни спорове и глоби, Русия ще загуби приходи от износ на газ. Защото пренасочването на всички европейски доставки на газ към Азия, за разлика от петрола, е технически трудно.

Има възможност за втори, компромисен вариант, който страните да изработят по време на преговорите. Например закупуването на газ чрез един-единствен клиент – Европейската комисия. През уикенда ЕК даде мандат за това, но това се отнася само за нови договори. Експертът силно се съмнява, че историята с един клиент ще важи за съществуващи договори. Това може да се окаже много по-болезнена ситуация за отделните страни от преминаването към рубли при плащане на газ.

На теория европейските страни могат да откажат условията на Русия и по този начин да нарушат съществуващите договори. За да се подпише нов договор с “Газпром” чрез един единствен клиент, представляван от Европейската комисия. Това би означавало пълно преформатиране на сегашния газов пазар. Европейският съюз едва ли ще успее бързо да въведе подобни промени, защото това изисква не само хармонизиране на интересите на всички страни, но и създаване на нова правна рамка. Това означава сложни преговори с “Газпром”, включително по формулата на цената.

Третият, най-вероятният оптимистичен сценарий, е, когато някои европейски купувачи се съгласят с условията на Газпром, докато други отказват да плащат в рубли и прекратяват настоящите договор. Полша е начело в списъка. В този случай трябва да очакваме, че тези страни, които поддържат доставките на газ от Русия, могат да увеличат обема на доставките от “Газпром”, за да препродават газ на своите съседи, които се намират в трудна ситуация. Например Полша може да получава определени обеми газ чрез виртуален реверс от Германия и “Северен поток-1”.

Друг възможен път за тези, които се оказват без договор с “Газпром”, е закупуването на руски газ на борсата на място. Логично е „Газпром“ да „хвърли“ големи обеми на европейския борсов пазар. Но проблемът е, че подобни операции могат да преминат през дъщерното дружество “Газпром Маркетинг и Трейдинг”. Намира се в Лондон и британското правителство, под натиска на санкциите, временно се опитва да национализира тази компания. Следователно „Газпром“ в момента няма инструмент за търговия на европейския спотов пазар, обяснява Громов.

Русия обаче може да предложи на европейците да купуват спот доставки на газ на борсата в Санкт Петербург. Тук няма значение дали купувачът има договор с “Газпром” или не. Към момента търговията с газ на борсата в Санкт Петербург е за местни потребители, но опитът от разширяване до международни участници ще бъде огромна стъпка в нейното развитие. „Може би цената ще се формира на базата на спот индекси в Европа или може да използва собствен индекс на цените, ако обемите на търговията станат значителни“, казва източникът.

За Русия това е възможност да запази обема на доставките за ЕС дори в случай на прекъсване на част от дългосрочни договори. Европейските страни ще могат да си набавят необходимия газ. Вярно е, че все пак ще трябва да купувате газ на фондовата борса за рубли. Но обменната цена за газ няма да бъде толкова „вкусна“, както в дългосрочните договори на Газпром. Сега, според експерта, разликата е почти двойна: ако газът струва 1100-1200 на борсите, то е 600-700 долара за хиляда кубически метра в договорите на “Газпром”.

Превод: В. Сергеев

Поглед инфо

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram