Празници днес

  • Свещеномъченик Харалампий и мъченица Валентина.Именици: Валентин и Валентина, което от латински означава „силен, могъщ” и Хараламби, Харалампи – от гръцки означава „сияещ от радост”. Св.Харалампий е закрилник на градинари, овощари и пчелари. Според традицията в           храма се освещават медът и плодовете. Народният празник се нарича Араламби или Чуминден. Според народните представи св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата
  • Свещеномъченик Харалампий и мъченица Валентина.Именици: Валентин и Валентина, което от латински означава „силен, могъщ” и Хараламби, Харалампи – от гръцки означава „сияещ от радост”. Св.Харалампий е закрилник на градинари, овощари и пчелари. Според традицията в           храма се освещават медът и плодовете. Народният празник се нарича Араламби или Чуминден. Според народните представи св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата.
  • Празник на пчеларите, градинарите и овощарите.
  • Ден на покровителите на дома и семейството
  • Ден на дипломата

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР

На 10 февруари Православната църква почита паметта на Св. Харалампий Чудотворец, епископ Магнезийски. Празникът е един от последните в зимния празничен цикъл в българската народна традиция.Св. Харалампий живял през II век в Магнезия, Мала Азия, в епоха на жестоки гонения срещу християните. Той бил много праведен и още приживе показал своята святост, разпространявайки Божието слово. Така станал епископ.Но заради делата си в края на своя живот бил подложен на мъчения от римския император Септимий Север, за да се откаже от Христовата вяра.Св. Харалампий обаче останал непоколебим, а вярата му лекувала раните му и всяка сутрин след мъченията те зараствали по чудотворен начин. Издъхнал на 113 години.Паметта на Св. Харалампий е на особена почит в България, както заради молитвеното му застъпничество пред Бог за болни, страдащи духовно и телесно, така и като закрилник на пчеларите и проводник на Божията благодат над пчелния мед.

В народните вярвания Св. Харалампий е властелинът на всички болести. Държи ги със синджир и по своя воля ги праща да вървят по света. Освен това е почитан като заповедник и на чумата и поради тази причина празникът му е наричан още „Чумин ден”. Легендата гласи, че чумата се родила на Атанасовден и веднага започнала да скита и да мори, когото срещне. Ако не бил св. Харалампий да я окове във вериги, щяла да умори света. Затова в иконографията често светецът е изобразяван как бие и мъчи чумата. Обичаят на днешния празник гласи, че жените трябва да замесят обреден хляб с орнаменти на кръст, няколко пъпки за чумата и по края на питата – венец, символ на здравето.

 Чуминден е, жените не трябва да работят На този ден се измита добре цялата къща, за да прогонят всички болести навън. Жените не предат, не плетат, не шият, за да не се разсърди светецът и да пусне болестите. Докато втасва обредният хляб, се носи мед в църквата, да бъде осветен на специална празнична литургия. След това с този мед се мажат обредните пити. А остатъкът от него се използва за церене на болести през годината. 

Днес Православната църква почита и св. мъченица Валентина. Тази благочестива девойка е живяла в околностите на Кесария Палестинска. Св. Валентина станала жертва на гоненията срещу християните през 308 г. при римския император Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.)Когато мъчителите се опитали да я накарат насила да направи приношение в езически храм, тя хвърлила камък върху жертвеника и се обърнал с гръб към горящия на него огън. Заради тази постъпка езичниците я обезглавили. От латински името Валентина означава силна. На 10 февруари имен ден празнуват Харалампий, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо, Ламбрина, Ламбрин, Валентина, Валя.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram