Днес, 10.02.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – В програмата на радио „Вис виталис“ бе обособена рубриката „Полицейска хроника“.

2000 – Близо 70 граждани на Казанлък, от необходимите 154, се кандидатираха за съдебни заседатели за срок от 5 години – до 2005 г.

2000 – Статистически данни, оповестени в този ден, сочеха, че регистрираните за 1999 г. престъпления от непълнолетни и малолетни са 130, а броят на извършителите – 87. 283 деца бяха отпаднали от училище, а 69 бяха изключени.

2001 – Казанлък бе домакин на обучение-психотренинг – супер визова терапия, в който участваха психолози от Казанлък, София, Стара Загора и Сливен.

2002 – Казанлъшкият борец Божидар Бояджиев завоюва сребърен медал в категория до 120 кг свободен стил в международния турнир в памет на олимпийския шампион Дейв Шулц.

2002 – В с. Манолово изгоря 1 декар лавандула, огнеборците спасиха 200 дка боров масив.

2002 – Деца намериха части от пистолет „Макаров“ в счупен буркан в района на Дома за възрастни хора в кв. „Изток“ в Казанлък. Със случая се зае РПУ.

2002 – Стефка Тотева, единствената националка по футбол от Казанлък, бе гост в спортното предаване на „Вис виталис“ – „Стадион“ с водещ Красимир Ганев. В Книгата за гости на радиото тя написа: „Пожелавам на теб, Краси, и на целия екип още дълги години да ви слушаме и, дай Боже, да имаш и други футболистки на гости, които да са от Казанлък“.

2003 – ДГ „Мечо Пух“ започна работа по спечелен проект „Околната среда и приказките – изследване на националните традиции“ на стойност 4470 евро. Партньори й бяха детски градини от Италия и Латвия.

2003 – ДГ „Буратино“ спечели проект за една година, насочен към самотните родители „Родител за двама“.

2006 – 10 лекари от хирургичното отделение на МБАЛ – Казанлък  депозираха своите оставки в знак на несъгласие с начина на управление на отделението от неговия ръководител д-р Валентин Василев. За ВРИД бе назначен д-р Пламен Корчев.

2009 – „Имаме много допирни точки и общи перспективи за сътрудничество. Обмен на специалисти в сферата на розопроизводството и преработката на розовото масло е една от тях“, заяви по време на първото си посещение в Казанлък Н.Пр. Михеил Уклеба – извънреден и пълномощен посланик на Грузия  в България. В Долината на розите Михеил Уклеба посади орехово дърво, като част от инициативата за възраждане на ореховите насаждения в района. Посланикът на Грузия стана и първият почетен член на създаденото ново местно дружество за приятелство с Грузия с председател о.з. подп. Иван Ангелов.

2009 – „Медът трябва да е храна, а не лекарство. Всеки трябва да има буркан с мед на масата“, – каза в интервю в Деня на пчеларя – 10 февруари, 53-годишният пчелар от Казанлък Иван Няголов, собственик на 92 кошера. С пчеларство той се занимаваше от 38 години. Според него, в България пчеларството запада – основно заради пожарите и заради посичането на дърветата.

2010 – С траурна церемония в с. Горно Черковище близки и колеги се сбогуваха с главен полицай Бончо Чернев. Полицаят почина, след като при  изпълнение на служебните си задължения беше прободен с нож от Неделчо В. в село  Енина. Почит му отдадоха и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и главният секретар на МВР Калин Георгиев.

2011 – Казанлък, в лицето на обществения посредник Катя Киликчиева, бе домакин на 4-тото Общо събрание на Националното сдружение на местните обществени посредници в Република България. Тук бе и националният омбудсман Константин Пенчев.

2012 – „Медът за всичко помага“, бе категоричен пред репортер на „Вис виталис“ Стефан Славовски, пчелар от 30 години, притежаващ 240 кошера. „Медът е най-добър, ако пчелите са били в гората, тъй като там има голямо разнообразие от растения“, обясни пчеларят.

2012 – В този ден на 90-годишна възраст почина Мария Христозова, наричана от казанлъчани Мара Христозова. В нейна памет Деница Цонева излъчи по „Вис виталис“ свой репортаж, направен по-рано в дома на Христозова. В него кака Мара, както повечето хора я знаят, разказа за младостта си, когато е била бедно, но трудолюбиво момиче, за работата й като самарянка, за добрия си, но покоен вече съпруг, за синовете си, за щастието, което е имала като ръководител на народния хор „Тракия“, който тя създава през 1976 г. в Казанлък – носител на много медали и гостувал на много места в България и чужбина, за отговорността като член на Тракийското дружество в града. „Няма да съм жива да го видя, но ми се ще Казанлък да стане туристически град“, – с тези думи на Мара Христозова завършва репортажът.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram