Повишава се броят на абитуриентите от МГ-то, атакуващ чужди вузове

Броят на зрелостниците, които заминават да учат в чужбина, се е увеличил през изминалите две години. Това показват данни на просветното министерство за легализираните дипломи през 2013 и 2014 г., предоставени от Министерството на образованието и науката (МОН) на „Сега“. Сред тях са и завършилите Математическата гимназия в Казанлък.

Най-много родни студенти учат в университетите в Германия, Англия, Холандия, Дания и Франция, показват данните на посредническите фирми. В Германия например има около 10 хил. българчета (от първи курс до магистър), но много малко от тях завършват. Не всеки наш младеж успява да завърши висше и във Франция, където програмите не са адаптирани към чужди образователни системи, както например в Англия.

Студентите все повече записвали екзотични наглед комбинации като бизнес с китайски език заради перспективите за работа в Азия. От началото на 2015 г. до края на юни са издадени 15 959 удостоверения апостил – в това число на документи за основно, средно, висше, полувисше образование. По данни на МОН в областта на математиката най-много желаещи да учат зад граница има от СМГ „П. Хилендарски“, НПМГ „Л. Чакалов“, образцова математическа гимназия „Акад. К. Попов“ в Пловдив и математическите гимназии във Варна, Плевен, Казанлък и Бургас.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram