Площадно кино преди 9 май готвят местните русофили

Не е ясно дали на самия 9 май в Казанлък ще има проява, която да е посветена на бележитото събитие: 70 години от края на Втората световна война, но със сигурност ще има няколко прояви, които ще ознаменуват победата над хитлерофашизма.

От местната организация на Национално движение „Русофили” разкриха на пресконференция през седмицата, че според възможностите им ще организират и проведат няколко мероприятия в чест на 9 май.

Първото е тази вечер. Залесяване на пространството около ОУ „Никола Вапцаров” с различни растителни видове, но 70 на брой. Броят не е случаен, той е символен и препраща към броя години, откакто бе спряна „кафявата чума”, популярно наименование на хитлерофашизма.

„Алеята на славата” ще е визуалния, зелен и жив израз за бъдещето и ще напомня за милионите жертви на Втората световна война.

От Руския ултурно-информационен център местните русофили ще осигурят няколко филма по темата за 9 май и ще ги предложат на казанлъшката телевизия, за да ги излъчи, а кино-разказите да фокусират вниманието към най-трагичното и най-голямо събитие на 20 век.

Русофилите възнамеряват да покажат и филм на открито. Лента за героичното време преди 70 години ще бъде завъртяна на площад  „Севтополис”. Това вече било договорено с кмета Стоянова.

От местното представителство на русофилите се отказали от идеята да поканят на гастрол Руслан Мъйнов, защото той вече бил ангажиран от Общината и ще пее тук, но на проява, част от Празника на розата.

Към момента казанлъшките русофили правят проучване колко би струвала изработката на копие на Самарското знаме. Идеята им е да бъде извезано такова специално за витрините на Исторически музей „Искра”. Флагът да бъде ритуално изкарван и да „участва” в честването на националните ни празници. Има и още една идея-за концерт. На сцената на Народно читалище „Искра 1860“ и със съставите на културния институт.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram