Пищно и весело карнавално шествие в Казанлък на Фестивал на розата 2016

Начало на красивата традиция Царица Роза и нейните подгласнички да поздравят своите поданици и гости в Долината на розите дадоха кметът на община Казанлък, министърът на регионалното развитите и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на туризма Николина Ангелкова, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателят на Общинския съвет – Казанлък Николай Златанов. По пътя си те поздравяваха многобройната публика.

Кукери от с.Климент, Карловско прочистха ритуално царския път от зли сили.

За кортежа на Царица Роза 2016 Йоанна Шишкова и нейните подгласнички Таня Касева и Симона Янева се погрижиха рокерите от клуб “Черни рози“. В царската свита бяха малките Мини Мис Царица Роза и танцовите клубове „Грация“, „Дива Денс“ от ОДК“Свети Иван Рилски“, Школата по Зумба при народно читалище „Възродена искра“ и Спортният клуб по спортни танци „Роза“.

Красавиците приветстваха препълнените трибуни с официални лица от държавни институции, кметове на населени места и чуждестранни делегации, хилядите гости от страната и чужбина – два пъти повече от миналата година.

Кметът Галина Стоянова приветства всички гости с „Добре дошли!“ и пожела красиви преживявания на 113-тите празници на розата:“Бъдете здрави и благословени, родените в Долината на розите! Посрещайте нашите гости вовеки! Дарявайте ги с рози, с красота и с много емоция!“, каза тя.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова честити празника на жителите и гостите на гр. Казанлък и каза:“Преди малко открихме новия Музей на розата – една мечта на казанлъчани, обещана преди две години и тя вече е факт. Благодаря на кмета Галина Стоянова, благодарение на която градът за четири години разцъфна и е изпълнен с рози! Благодаря за всичко, което правите!“.

„Нека да благодарим на жителите на Казанлък, че съхраняват българската традиция и действително България има своята визитна картичка – българската роза и розовото масло. Искам да благодаря на кмета Галина Стоянова за нейните усилия и енергията да реализира мечтата на Казанлък да има Музей на розата и на българското правителство, че осигури 1 млн. лв. централно финансиране, за да се сбъдне  всичко това.“, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ в 43-тото Народно събрание и честити празника.

По традиция, след като Царица Роза и нейните подгласнички се настаниха в царската шатра, започна карнавалното шествие, което приветства царските особи и публиката.

Въведение направи Гвардейският представителен духов оркестър към Националната гвардейска част. Първи мажоретките в „Парад на красотата“ изпълниха основните булеварди на града с емоция, музика и грация, за да поздравят своята Царица Роза.

Като малки вълшебници преминаха децата, обединени в карнавално дефиле „Цветя от детските градини“, следвани от „Фолклорна магия“, с танцови формации от България, Гърция, Латвия, Испания и далечен Китай; Младежите на Казанлък приветстваха зрителите като „Младостта на долината“.

Карнавалната магия в Казанлък преливаше от добро настроение, атрактивни демонстрации, акробатични номера и маскаради, традиционното за финала на шествието общо хоро  – нови, незабравими спомени за всички гости на 113-тите празници на розата в гр. Казанлък.

Царица Роза 2016 се обърна към гостите на празника: „Скъпи приятели и жители на Казанлък, като владетелка на града на розите орисвам: Нека са благословени дните ви! Нека процъфтява Долината и славата й не увяхва!“  и покани всички да дойдат пак в Долината на розите.

Пресцентър на община Казанлък

2345679 10 (1) 11 12

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram