Петя Станева, Републиканци за България, отговаря на въпросите от рубриката „Вис виталис пита“

На всяка партия/коалиция радиото предоставя по 5 минути ефирно време за предизборно студио – кратко интервю с кандидат за депутат, посочен от съответния предизборен щаб, който да отговори на следните 3 въпроса:

  1. Кое ще е новото и различното, което Вашата партия/коалиция ще се старае да прокарва в работата на новия Парламент?
  2. Кои са 3-те най-важни проблема на гражданите на община Казанлък, решенията на които Вашата партия/коалиция ще отстоява в Народното събрание?
  3. Вашата лична кауза за Казанлък?

Интервюто на Петя Станева можете да чуете на 24.03.2021гот 16.30 ч и на 25.03 от 10.30 ч по радио „Вис виталис“.

Тя се казва Петя Станева.
На 35 години, от Стара Загора,
Възпитаник на търговската гимназия в града, по -късно завършва .. Стопанската академия в Свищов.
Икономист и финансист.
Работила е в сферата на борсовата търговия, и финансите. Последната й работа е в ДАНС Стара Загора .
Откъдето си тръгва сама.
Омъжена е, има син на 9 години.
Петя Станева е Областен координатор на ПП Републиканци за България в Стара Загора от есента на миналата година, когато се и създаде самата партия.

Зодия Лъв.
Определя се като свободен и почтен човек. Активен човек, с висока летва за почтеност и отговорност.
За себе си казва , че не е политически играч. Избрала е да се посвети на политиката, защото ставащото сега в страната не е редно и не доброто за хората й.Счита, че България и народът на България имат огромен потенциал, който сега е задушен.
Убедена е, че е време за нова държава.
ЗА държава с правила!
Правила, които следва да създадат хора с енергия, експертност, страст способни да работят в екип и да надмогнат егото си.
Това е личният й мотив да участва в тазгодишната предизборна кампания за нов състав на българския Парламент. Приема участието си в кампанията като „приключение“ което е неин дълг и отговорност.

Въпроси:

  1. Кое ще е новото и различното, което Вашата партия – ПП РБ,  ще се старае да прокара в новия Парламент?

Най- важното: целта ние да подредим общата ни  Къща.

 В момента всеки дърпа чергата към себе си. Така не става държава.

 „Републиканци за България“  има цяла програма по секторни политики, която е близо 50 страници,  може да се намери в сайта на партията. В нея има наистина визия за една нова, нормална, различна държава.

Всичко в програмата на „Републиканци за България“ е акцент. В партията ние залагаме на съвсем различен поглед към проблемите и предлагаме решения за  всеки един от тях

 Сред предлаганите политики e създаването на Министерство за българите в чужбина, което ще се грижи за сънародниците ни зад граница. Създаване на Многомандатен избирателен район „Чужбина“, който да дава и  възможност за дистанционно гласуване на българите в чужбина. Така също е спешно необходимо създаването на дигитална платформа за дистанционно обучение на българите зад граница.

 Наш парламентарен приоритет  ще бъде по отношение на сигурността е спешно  Създаването на Изпълнителна агенция „Киберсигурност“, въоръжаването на българската армия с ново поколение високотехнологични отбранителни системи и като цяло нова Стратегия за национална сигурност и Военна доктрина на България.  Тук влиза и визията ни за подобряване на бойната способност на българските въоръжени сили и ръст с 25% на заплащането на младите офицери в армията.

 Въвеждането на делегирани бюджети за малките населени места от минимум 10 хиляди лева, както и връщане към  строгата фискална политика, не както е сега: един дава,  един решава на кого колко и накрая сметката не излиза и никой не знае какво се случва. Само  задълженията на страната ни растат.

 За мен като човек, с икономическо образование  това е особено важна тема.

В тази посока и по отношение на строгата   фискална политика  влиза и визията ни за намаляване на служителите на държавната администрация наполовина и 50% увеличаване на заплатите на останалите, запазване на плоския данък върху доходите и печалбата. Предвиждаме за важно  и спешно също разширяване на обхвата на патентните данъци.

 В сферата на здравеопазването основната стъпка  за ПП РБ е е разбиването монопола на Националната здравно-осигурителна каса.  Какъв е проблемът да има и други каси, както е по света и те да работят на състезателен принцип,  а хората да могат да избират на коя здравна каса да си делегират парите за здраве.

 Предлагаме и намаляване мандата на главния прокурор от седем на пет години. Нов медиен закон, специални политики за читалищата, връщане на киното в тях, безлихвени жилищни кредити за младите семейства също са сред приоритетите на „Републиканци за България“.

Специален акцент в в програмата ни е увеличаване на бюджета за образование на минимум 5% от БВП. Имаме малко нестандартна идея за създаването в малките населени места на интеруниверситетски кампуси с цел подобряване на достъпа до качествено образование. Това е нещо, от което и район като Казанлък  и област Стара Загора като цяло, където има много населени места, с малко жители, около 100 и малко над това,  могат да се възползват. Ще предложим въвеждането на задължително средно образование на всички български граждани. Имаме най-задълбочената програма в сектор земеделие от всички формации, които се явяват на тези избори. Всичките ни секторни политики са стъпили върху нашето мото – за държава с правила“.

Нещо много важно, което искам да кажа е , че основната ни задача в новия парламент ще е да  се върне Парламентаризмът в него. България по Конституция е  парламентарна република, не република с парламентарни лобита, които обслужват един или друг корпоративен, личен, частен интерес. И изключително рядко някакъв вид обществен.  Това е, което виждаме през последните години.

 Българският парламент стана в последните години разграден двор. 

За мен като млад човек, като български гражданин е обидно, срамно, недопустимо държава, която пак ще кажа, по Конституция е парламентарна република, да има Парламент – основна институция, символ на държавността, с  минус рейтинг: одобрението  за работата  му е 23% ,при неодобрение  и недоверие от страна на българските граждани от 67%. И това на финала на изминалите 4 парламентарни години.  Това не може да продължава така.

Ние от РБ сме за силен Парламент, който да се върне в ролята си- символ на държавността.

  • Кои са трите най- важни проблема на гражданите на община Казанлък, решенията на които Вашата партия  ще отстоява в Народното събрание?

 Имам много приятели тук, бивши колеги, чета много.  Знам какво се случва в Казанлък. Тук има  и много активни хора в социалните мрежи, с  критично мислене, което е прекрасно. Хубаво е да се чуват различните гледни точки. Това дава възможност да се  вземат и по-умни решения,  приемливи за повече хора. 

Казанлък получи много средства  по европейски програми и проекти през изминалите два програмни периода и това личи.

 За нас, представителите на РБ считаме за нужно да търсим решения  и на парламентарно ниво  по всички въпроси, по които ни потърсят местните общности, защото  един депутат е депутат на всички избиратели от региона си,  пред които и се отчита или поне е длъжен, не знам колко от досегашните  са го  правили.

 Но тъй  като търсите конкретика, ето нашата визия:

Ремонт на Закона за розата, в посока нужда от допълнителна регламентация и защита на  този български символ и интересите на дребните розопроизводители. Държавни механизми за опазване самобитността на българското розово масло, уникален митнически код,  за строг контрол на вноса и износа, минимизиране  ролята  и  намесата на  своеобразния картел в бранша на този вид пазар, особено по отношение на определянето на цените

Повече държава трябва да има в този отрасъл от българското земеделие което е част,  бих казала от националния ни суверенитет.

 В  края на миналата седмица имахме среща  с розопроизводители от региона и говорихме за всичко това, както и за  визита ни за нуждата от приоритетно подпомагане на малките семейни стопанства.

Ще работим за тяхното подпомагане и събирането им в организации на производителите, като работим и по  предвидим механизми за лесен достъп до целево финансиране.

  Важно е да отбележа, че от 30-те  партии и коалиции, които участват в тези избори, само 4, сред тях и ПП РБ имат визия за земеделие и развитието му в България въобще.

 Друг изключително важен проблем за нас,  който засяга и община Казанлък е демографската криза, нейният профил и образованието. Те вървят ръка за ръка и пак така трябва да бъдат решавани, според нас. Важен момент и проблем тук е и обучението по време на криза или пандемия на социално уязвими групи, където на практика такова няма. Имаме сигнали за подобни проблеми и в община Казанлък. Затова са нужни и ще работим за такива механизми, така че  всяко дете да има равен достъп до образование, но не само на книга. Сегрегирането дори  по отношение на осигуряването на устройства за устройства за  дистанционно обучение не е метод за  решаване на проблеми,  а създаване на нови проблеми.

Ние в РБ сме убеден че  работата е най- добрата социална политика, особено в райони с нарастващо компактно население от уязвими социални групи, един сериозен проблем според нас и за община Казанлък, и за община Мъглиж,  както и че семейството е най- доброто място за децата. Детски надбавки за всяко дете у нас, без значение от доходите на родителите.   Няма да престанем от РБ да работим в тази посока, независимо дали това се счита за проблем или не от местните власти по места. Държавата в момента е длъжник на българското семейство и нито едно изградено социално жилище или жилище от семеен тип не може да замени истинското семейство. За нас, РБ  това е основен стълб върху който се гради силната държава, отговорните граждани.

И трети наш приоритет за Казанлък и района-туризъм.  Да, Казанлък има амбицията и самочувствието на туристически град, с празници – емблеми- този на Розата и на тракийските царе,  и .. тук свършва туризмът.

 С туристи на практика от месец , месец и половина.  Така ли изглеждат туристическия град?  В новата ситуация,  която  сме принудени да живеем се налагат нови нужди, дори чисто законотворни.  В сферата на туризма имаме интересни предложения, които съм убедена, ще помогнат в тази посока в Казанлък и района да има повече туристи и туристически  интерес.

 В сектор Туризъм предлагаме:

 Най- важното към момента:

Предлагаме едногодишна данъчна ваканция за хотелиери, ресторантьори и туристически агенции

Безлихвени кредити гарантирани от държавата за собствениците на заведения, хотели и туристически агенции. Това е много важно и за град с такъв туристически профил, като Казанлък.

Създаване на привлекателни регионални туристически брандове. За Казанлък такъв неразработен бранд все още е балнеотуризмът, лечебният и спа туризъм.   Селският туризъм, тук има много потенциал, предвид интересните места, села, легенди, свързани с интересни   местности. В тази поска  община Казанлък има много потенциал и би могла да се възползва.

Гражданите й да се възползват.  И в тази посока в програмата ни законодателно е предвидено

 Създаване на Държавен гаранционен фонд в туризма, който

има за цел да осигури пълна защита на потребителите в случай на изпадане в неплатежоспособност на една или повече туристически агенции и техните контрагенти. Той ще повиши качеството на туристическите услуги и ще намали риска от претърпяване на вреди при настъпването на форсмажорни събития.

Създаване на туристически контролен орган и изграждане на ефективен Национален туристически регистър, са  също наши предложения за ново законодателство в тази сфера, което е добро за гражданите.

  • Вашата лична кауза за Казанлък?

Ще ви отговоря така: да спре надбягването между двата града- Стара Загора и Казанлък.

  И да се хванем за ръце и да си подредим държавата.  Наша е и нас  чака. Няма кой друг да свърши това.

 Да се стегнем, да се  разшетаме и да въведем нужните правила, законодателни решения и механизми за  тяхното спазване.

 Да работим почтено, в екип, със страст и вяра, и ще стане.

 Дошло е време.

 ЗА държава с правила .

 ПП Републиканци за България

 21 в бюлетината

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram