Паметникът Бузлуджа: Създаден от хората. Разграбен от хората. Опазен от хората?

Изключителните мозайки в Бузлуджа ще бъдат опазени благодарение на щедростта на хората.

Фондация „Проект Бузлуджа” започна дейности за опазването на мозайките от външния кръг на паметника Бузлуджа. На този етап 10 от 14-те мозайки ще бъдат опазени от разруха, благодарение на екип от доброволци, реставратори и строители.

След два успешни проекта за изготвяне на „План за опазване и управление” (2019) и за „Стабилизиране на мозайките от вътрешния кръг” (2020), финансирани от фондация „Гети”, тази година „Проект Бузлуджа” продължава с кампания, подкрепена от хората с малки и по-големи дарения.  

Тази седмица екип от реставратори работи по стабилизирането на мозайките под ръководството на проф. Томас Данцл, ръководител катедра „Реставрация” на Техническия университет в Мюнхен и д-р Никифор Харалампиев, гл. ас. катедра „Реставрация” към Националната художествена академия.

Започва и изграждането на временно защитно покритие над мозайките, което ще ги предпази от тежките метеорологичните условия, причиняващи разрухата. За тази цел екип от 20 доброволци (включително от Франция, Великобритания, Русия и Нидерландия) вече внесе дървения материал в сградата, а професионални строители започват изграждането му тази седмица.

Фондация „Проект Бузлуджа” благодари на Областна управа Стара Загора, на Община Казанлък и на всички дарители, доброволци и съмишленици за съдействието и подкрепата тази инициатива да се случи. 

Кампанията „Осинови мозайка”

Чрез кампанията „Осинови мозайка” отделни личности, организации и фирми имат възможността да подкрепят опазването на конкретна мозайка, за да я запазят за следващите поколения.

Актуалните дейности се финансират чрез кампанията „Осинови мозайка”, чрез индивидуални дарения и подкрепата от проведения през юли фестивал OPEN BUZLUDZHA FEST 2021, който обедини 20 музикални групи и стотици млади хора около каузата за опазване на паметника и мозайката в него. 

Четири от мозайките все още търсят своите осиновители, за да бъдат обработени, покрити и опазени преди зимата.

Мозайките в Бузлуджа
Мозайките в паметника Бузлуджа са едно от най-големите мозаечни произведения от 20 век в Европа. Те са най-ценният и най-застрашен елемент в сградата и се нуждаят от спешни мерки, за да не бъдат загубени безвъзвратно.

Общата им площ е близо 1000 м2 и за направата им са използвани над 2.5 милиона тесери (камъчета). Две трети от тези мозайки все още са налични. Те са  разпределени на две стени – външен и вътрешен мозаечен кръг.

Във външния мозаечен кръг има 14 мозаечни пана на различни теми като „Жената в нашето общество”, „Грижата за следващото поколение”, „Миролюбивата политика на България” и други изключителни произведения, дело на едни от най-изявените български художници от периода, сред които Иван Кирков, Димитър Киров, Стоимен Стоилов, Тома Върбанов, Иван Б. Иванов.

Дейностите на „Проект Бузлуджа”
За да се спре разрушаването на мозайките, трябва да бъде спрян достъпа на вода до тях чрез защитно покритие, тъй като покрива на сградата липсва почти изцяло. Неговото възстановяване изисква голям финансов и времеви ресурс, а до тогава мозайки може да не са останали. Затова фондация „Проект Бузлуджа“ работи по две основни направления:
– Създаване и изпълнение на цялостен „План за опазване и управление” на сградата
– Спешни мерки за спиране на разрушителните процеси

Мозайките от вътрешния кръг бяха обработени и защитени със защитно покритие през миналата година и успехът на мерките беше доказан – за първа година нямаше никакви загуби и разрухата беше спряна. Това се случи благодарение на финансиране от фондация „Гети“ и в партньорство с ИКОМОС Германия и реставраторите от Националната художествена академия, Техническия университет в Мюнхен, Университета по изкуствата в Берн и НПО Диадрасис от Атина. Въпреки края на финансирането, екипът продължи да работи на доброволни начала през изминалата година, да провежда регулярен мониторинг и да планира следващите мерки за опазване на мозайките.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram