Очакват отново рекорди на турнира „Самарското знаме“

Повече от четвърт век рекордът на Йорданка Донкова от „Самарско знаме“ остава непобеден

Общо 35 рекорда са били поставени в различните лекоатлетически дисциплини в деветгодишната история на провеждането на емблематичния за Стара Загора от близкото  минало Международен турнир „Самарско знаме“. Паметна плоча на входа на стадион Берое днес напомня за най-впечатляващия от тях – рекордът на Йорданка Донкова от 21 август  1988 г., когато тя „прелита“ 100 метра с препятствия за 12,21 секунди. Рекордът остава непобеден вече повече от 25 години.

След пауза от 21 г. Община Стара Загора, Българската федерация по лека атлетика и Спортен клуб по лека атлетика “Берое“, ще дадат старт на неговото десето издание. Това стана възможно благодарение на проведеното през пролетта на 2013 година реновиране на лекоатлетическата писта на стадион „Берое“. Тя е сертифицирана и отговаря на всички изисквания за провеждането на международни състезания от висок ранг. Община Стара Загора осигури средствата за ремонта – близо 2 млн. лв., от републиканския и общинския бюджет.

На новата писта за първи път пробягаха участниците в проведената през лятото на 2013 г. 66-та Балканиада по лека атлетика за мъже и жени. Тогава градът бе домакин на близо 700 души гости и участници в първенството.

Тази година, на 19 юли в 18.30 ч., кметът на Стара Загора Живко Тодоров и президентът на БФЛА Добромир Карамаринов ще открият официално възстановения Международен турнир „Самарско знаме“. Веднага след това започват първите стартове при спринтьорите.

Специален гост ще бъде олимпийският, световен и и европейски шампион на България по троен скок Христо Марков, понастоящем треньор в Катар, който ще участва в пресконференцията на организаторите от 12.00 ч. на 18.07.2014 г. в зала 2 на Община Стара Загора. Той пристига в Стара Загора заедно със своите състезатели: Рашид Ал Манай – троен скок с личен резултат 16.40 м и Емека Околи – дълъг скок и личен резултат 7.85 м. Христо Марков също е рекордьор на турнира със 17.92 м. от 1987 г. на троен скок.

Очаква се на стадиона под Аязмото да пристигнат около 300 лекоатлети, които ще мерят сили в 15 лекоатлетически дисциплини за мъже и жени – бягане 100 м, 200 м, 400 м, 800 м, 1500 м, троен скок, скок дължина и скок височина, тласкане на гюлле. „Самарско знаме“ ще е последен шанс за покриване на норматив за Европейското първенство по лека атлетика в Цюрих през август.

Откриваща пресконференция ще се проведе и на стадион „В.Левски“ в столицата на 17.07.2014 г. от 12.00ч.  Подробна информация за програмата, състезателите и дисциплините е публикувана на сайта на Международния лекоатлетически турнир „Самарско знаме www.samarskozname.com. Линк към него е достъпен и от страницата на Община Стара Загора – www.starazagora.bg .

Kmet_plo4a

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram