ОУ „Христо Ботев“ с. Енина отличи деца и учители на тържество за Деня на българската писменост и култура

Много родители, бивши учители и представители на енинската общественост се събраха и тази година в двора на Основно училище „Христо Ботев“, за да се порадват на празничното утро, което по традиция започва с изнасяне на иконата на солунските братя от църквата „Свети Георги“ и тържествено шествие, предвождано от свещеник Димитър.Той извърши и молебен за здравето и благополучието на децата, учителите и всички българи.
В своето празнично обръщение Детелина Начева, директор на училището, подчерта успехите, постигнати през изминалата година в учението, спорта и в различни творчески изяви. На преминалото национално външно оценяване четвърти клас се представи много добре – със среден успех 5.35 по всички предмети. Училището се гордее и с участниците си в областния кръг на състезанието по английски правопис Spelling Bee, за чиято подготовка помогна изключително много госпожица Кайли Браун от Корпуса на мира. Приключи успешно и работата по международния проект от секторна програма Коменски с последното посещение в Италия.
От години Секретарят на читалище „Братство“ в Енина Аня Дерменджиева работи съвместно с учителския колектив и подготвя най-интересните и най-значими изяви в празничната програма. Тази година те бяха само малка част от представялите се на различни сцени артисти, певци и танцьор
Всички отличници получиха красиви грамоти от училището, а господин Веселин Андреев, кмет на село Енина, се беше погрижил и за допълнителни награди за спортистите от футболния клуб, на чиято атрактивна игра се радват и малки, и големи.
Присъстващите на тържеството бяха зарадвани и с една много хубава новина – както за Енина, така и за целия Казанлъшки регион. Старобългарският книжовен паметник – Енинският изборен апостол от 11 век – най-старата книга на старобългарски език в България, преди известно време бе включен в
престижния списък „Световна културна памет“ на ЮНЕСКО – организацията към ООН, която се грижи за опазване и съхранение на най-ценните световни културни паметници.Факт, с който можем да се гордеем всички българи!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram