Отпускат 1,612 милиона за спешен ремонт камбанарията на шипченския манастир

Повече от година голямата камбана на манастира не звучи от камбанарията, причината е разрушаването на кулата, за което от старозагорската митрополия алармираха още през 2018г. Кулата през последната година е оградена, заради мерки за безопасност. Тухли и парчета от мазилката падат постоянно. Започна и кампания за намиране на средства, отправено бе и питане към правителството. Днес МС е решил да бъдат отпуснати спешни средства за ремонта. Премиерът Борисов, през профила си във Фейсбук съобщи за отпуснатите средства.

„Отпуснахме 1,612 млн. лева за спешен ремонт на камбанарията на храм-паметника манастир „Рождество Христово“ на Шипка. Само най-голямата камбана в Светата обител е 12 тона, затова когато бие, се чува от Шипка до Казанлък.
Манастирът „Рождество Христово“ е един от символите на българското Освобождение, а скоро ще се чества паметна 120-годишнина от освещаването на храма. Старозагорският митрополит Киприан и финансовият министър Кирил Ананиев ме информираха, че за укрепването на храма вече има изготвен план и днес одобрихме финансирането. След ремонта манастирът ще посреща многобройните поклонници от страната и чужбина още по-красив и величествен.“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram