Отпускат средства за Спасителния център за диви животни в Стара Загора

Осигурена е годишната издръжка за 2023 г. на Спасителния център за диви животни в Стара Загора, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Центърът за рехабилитация и размножаване на редки видове е управляван от сдружение с нестопанска цел „Зелени Балкани – Стара Загора“. Той подпомага усилията на страната да изпълнява задълженията си по Конвенцията по международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна и работи за опазване на защитените видове от българската фауна, като подпомага структурите на МОСВ за прилагането на Закона за биологичното разнообразие.

Всички български видове птици, които се нуждаят от лечение, се изпращат от РИОСВ в Спасителния център в Стара Загора. Броят на сигналите и предписанията от екоинспекциите в страната непрекъснато се увеличава, както и броят на сигналите от други специализирани регионални звена на МЗХ, ИАГ и МВР и тел. 112. Увеличаващият се „пациентопоток“ увеличава и разходите за храна на животните, ветеринарни консумативи и лекарства, електроенергия и охрана, посочват от МОСВ.

Средно на година в Центъра постъпват над 2 000 нуждаещи се от помощ диви животни, като повече от 40% тях се връщат успешно обратно в дивата природа. Между тях са и много видове с висок природозащитен статус, като къдроглави и розови пеликани, червеногуши гъски, египетски и белоглави лешояди, скални царски орли, соколи, чапли, пеликани, щъркели и други.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram