Отличиха казанлъчани по повод 100-годишнината на българската авиация

Казанлъшка фирма, специализирана в производството на лека летателна техника и оборудване за нея, бе наградена с почетна грамота от Асоциацията на Българските авиокомпании и юбилейна монета, по повод навършването на 100 години от началото на българското самолетостроене. Наградата приема лично собственикът и управител Румен Иванов.

Три са българските фирми, базирани в Правец, София и Казанлък, занимаващи се днес в производство на изделия за авиацията. За времето от близо 20 години те са произвели около 600 броя самолети от 23 типа, предназначени за обучението на пилоти и за военни нужди. В историята на самолетостроененето Казанлък се вписва с работата на фабрика „Капрони“ в края на 20-те нач. на 30-те год. на миналия век. В наши дни, близо 10 служители – авиоинженери и механици продължават традициите. Произвеждат се ултра леки летателни апарати /моторни делтапланери/ от всякакъв вид – за спорт, туризъм, реклама, охрана, агрохимическа работа и др. Опитът натрупан от 1980 насам и неизчерпаемата креативност на дизайнерския екип на казанлъчани  са солидна основа за предлагането на цялостна гама от мотоколички и крила, гарантиращи елегантност, мощност надеждност и сигурност, съчетани с удобство и стабилност както във въздуха, така и на земята. Някои модели са доразвити за специализирано приложение, като: агро-химическа обработка, спешна медицинска помощ, мониторинг на еко-системи и др.

Казанлъчани са и първите у нас с 16 типови сертификата след 2001 г. Последният летателен апарат, който тези дни ще долети до своя нов собственик, живеещ чак в далечен Парагвай, е от новият модел – двуместен паратрайк, предназначен за капризен купувач.

В последните години клиенти на фирмата търсят или предимно луксозни изделия с добро оборудване или евтини, леки и едноместни, ценово достъпни. Последните се харчат по-добре във времената на криза, признават производителите от Казанлък. Нов хит при търсенето на услуги в бранша са поръчки на туристически полети или курсове за моторни делтапланери, които често биват подарявани при специални поводи.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram