Осъдиха грузинец за трафик на мигранти

Районният съд в Чирпан е осъдил на девет месеца лишаване от свобода „условно“ с изпитателен срок от три години и глоба в размер на 500 лева мъж на 22 години от Грузия. Той е признат за виновен, че на 13 декември т.г. е подпомогнал петима граждани на Кралство Мароко да преминат незаконно през страната. Мъжът е заловен на 165-и километър на автомагистрала „Тракия“, докато е превозвал бежанците в лек автомобил. Това съобщи Боряна Димитрова, експерт „Връзки с обществеността“ към Апелативната прокуратура в Пловдив.

В неделния ден също на аутобана е заловен 52-годишен сирийски гражданин. Той е обвинен, че с цел да набави за себе си имотна облага чрез използване на автомобил, противозаконно е подпомогнал четирима чужденци – граждани на Кралство Мароко, да преминат незаконно през страната. По искане на Районната прокуратура в Стара Загора спрямо него от съда е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

С най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ е и мъж на 33 години, който през миналата седмица е подпомогнал единадесет чужденци – граждани на Кралство Мароко, да преминат страната в нарушение на закона. При опит да бъде спрян от полицейски служители, той не се е подчинил на разпорежданията, слязъл от автомобила, започнал да бяга по пътното платно в посока, обратна на движението. Повдигнато му е обвинение по чл. 270 ал. 1 от Наказателния кодекс за възпрепятстване на полицейска проверка.

Димитрова допълни, че през последните седем дни Районната прокуратура в Стара Загора е осъществявала ръководството по шест досъдебни производства срещу лица, подпомагали чужди граждани да преминат незаконно през страната на територията на област Стара Загора. По другите досъдебни производства разследването е в активна фаза.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram