Нашенското! Ракия и цигари за Англия, туршия за Кипър и Малта

Задаващите се празници винаги отприщват желанието на българина да изпраща или да изнася различни провизии зад граница. Проучване показва, че най-конвертируемата стока е ракията. Традиционната ни напитка е най-често срещаната в багажите на нашенеца, след като думите Коледа и чужбина се вплетат в едно изречение.

Ракията се изнася поголовно най-вече от тези, които живеят и работят в чужбина, или пък просто отиват на гости. Съчетано с всичко това, българинът предпочита и да припечели някой друг лев, за да избие разходите. Тогава на сцената излизат и цигарите, които се изнасят за Англия, а там се препродават на доста по-висока цена, отколкото струват у нас. Най-често, ако кутия цигари струва тук 5,20 лева, тас се продава пак за толкова, но в паунди и келепирът е изключителен.

Такъв е и случаят от предни дни, когато мъж се опита да прекара през граница 20 литра ракия и 1160 кутии цигари! Пратката трябвало да мине като регистриран багаж на летището във Варна, а полетът бил за Лондон. Търговецът казал, че няма какво да декларира и опитал да прекара два куфара с двете стоки, но митничарите го спипали. Съставен му е акт, а цигарите и ракията са конфискувани.

Това е най-голямото количество алкохол, установено в багаж на пътник на Летище Варна през тази година. Рекордното количество 53 520 къса (2676 кутии) цигари в пътнически багаж беше открито от митническите служители на пункта през месец октомври т.г. в багажа на български гражданин, пътуващ за Хамбург.

Само от началото на месец август насам иззетите цигари от митническите служители на летището при проверки на пътници по международни линии са 267 520 къса (13 376 кутии), като количеството е по-голямо от задържаните цигари на Летище Варна през цялата предходна година. Иззетите цигари са предимно с български акцизен бандерол, но са пренасяни в нарушение на акцизното и митническо законодателство и вероятно с търговска цел заради по-високите им цени в други държави.

Друго нещо, което се изнася най-често за дестинациите към Кипър и Малта, е царската туршия и киселите краставички. Оказа се, че там няма такива благинки, а българинът не може без да пие ракия с подходящо мезе. Най-често стоката се пренася директно в пластмасови бидончета, които преминават през летището като регистриран багаж.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram