Орешарски цитира Казанлък

По време на Националната среща с медиите – Открито управление, министър-председателят Пламен Орешарски коментира разпределението на средствата публично – Инвестиционната програма. Той цитира Казанлък, който не получава средства от разпределението, като определено намекна, че фактор е работата по европейски проекти.
„Като посетих Шипка, си говорих с кмета на Казанлък, която действително има нула, и се оказа, че в такова положение са не само Казанлък, а и други градове, в среден мащаб. Изглежда при разпределението средствата са били за големи населени места и за малки. При разпределението на средствата е съобразено с финансирането на отделни населени места, и от други източници. Казанлък има доста европейски проекти, които ще съдействат за развитие на инфраструктурата и на гражданите на Казанлък. Дебатът е много добър от гледна точка на допълнителни критерии за следващата година, когато също ще има инвестиционна програма и тогава някои от проектите също ще имат шанс да влязат, каза премиерът Пламен Орешарски.“

Орешарски оповести анализ как са разпределяни в миналото капиталовите разходи. Резултатите – сегашната ПИП 500-те милиона, ако изключим средствата, които нямат точна насоченост към общини, 36 на сто от всички са насочени към населени места чиито кметове са от ГЕРБ, 24 от БСП, 17 от ДПС, 33 на сто от всички останали, независими, коалиции и т.н. За периода от юли 2009 – края на миналата година разпределението на капиталовите разходи е – за общини с кметове на ГЕРБ – 86 на сто, общини с кметове на БСП – 4 на сто, на ДПС – 2 на сто, всички останали – 8 на сто. Асиметрията е очевидна, каза премиерът Пламен Орешарски. Сравнително равномерното разпределение по сегашната ПИП е очевидно, каза Орешарски. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram