Общоградско веселие за Трифон Зарезан в Шипка

За поредна година в гр. Шипка се спази традицията един от най-любимите празници в чест на Трифон Зарезан да се празнува на две места – в местността „ТРИФОНЧЕТО“- /квартал запад/ и „КРЪСТЕЦА“ – квартал изток. Трифонджиите бяха подготвили обредните курбани, а кметът Василка Панайотова благодари за прекрасната организация, като пожела на всички здраве, късмет и берекет. Връчени бяха и тематични подаръци – погачи с грозд, символ на изобилието и берекета, и вино – символ на Христовата кръв.

Отец Панкратий и отец Иван отслужиха по места молитва за здраве и благословиха обредните курбани, хляб и вино. Символично бяха зарязани лози с наричания за здраве и благополучие, както и да са пълни реките, и да се лее вино в мазите във всеки дом.

Кукерските състави към НЧ “ Светлина- 1861″ – Шипка и от с. Шейново прогониха с ритуала си злите сили, пандемията и зимата, която ще отстъпи място на пролетта.

Спази се отколешната традиция карантината и кожите на обредните овни да се раздадат на търг с наддаване. В късните часове на деня празника се пренесе на мегдана, където продължи с общоградско веселие и кръшни български хора.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram