Общината лъже и разиграва подгласничка на Царица Роза 2015

Едната от двете подгласнички на казанлъшката Царица Роза, Йоана Ванкова, очаквала след приключване на Празника на розата 2015 от Общината да придвижат обещаната й награда. С пътуване до френския град Грас и участие като специален гост на тамошния Празник на жасмина трябвало да бъде възнаградена Йоана за това, че станала една от трите най-красиви и представителни абитуриентки тази година.

Момичето не крие, че екскурзиите, подарявани на царицата-до Япония и на подгласничките-до Грас и Верия, е един от стимулите казанлъшките абитуриентки да се явяват на конкурса. Това е една от причините красавицата да започне да търси наградата си, с която очевидно се разминала.

В началото на август, когато се провежда Празника на жасмина в Грас, Йоана си останала обаче у дома в Казанлък.

Пред Пресс ТВ хубавицата разказа, че започнала да издирва началника на отдел „Култура и туризъм” на Общината Сребра Касева в края на юли, за да узнае подробности по пътуването до Грас. Но не могла да се свърже, макар да звъняла непрекъснато.

След като потърси редакцията ни за съдействие, веднага й позвънил телефонът, а Касева й съобщила, че няма да пътува, „защото във Франция имало криза и празникът на Грас щял да бъде много обран” и затова Община Казанлък не е получила покана от побратимения френски град да гостува наша делегация там. По същото време пред наш репотер Касева обясни, че имало местни избори в Грас, властта се била сменила и празник нямало да има.

 

Заради двете версии на Касева за Празника на жасмина потърсихме информация за тазгодишното му непровеждане. Оказа се, че не само е имало празник, бил е пищен, присъствали са представители на всички побратимени градове. В тридневната програма от 31 юли до 2 август не е участвала само казанлъшката подгласничка на царица роза-Йоана. Не получихме ясно и правдоподобно обяснение защо през този август Общината е пропуснала да изпрати момичето и дали не е заминал някой друг на нейното място.

„Аз хиляда пъти заявих, че искам да получа награда си, искам да присъствам на празника на Грас. Когато се налагаше се отзовавахме на изискването на Общината да присъстваме на всякакви мероприятия. Царицата и подгласничките ни влачеха наляво-надясно, а като дойде времето Общината да си изпълни обещаното, Касева спря да си вдига телефона” , разочарована е Йоана Ванкова. Тя твърди, че участието в конкурса за царица на розата в Казанлък е едно невероятно преживяване, спечелилите получават привилегии, като същите тези придобивки ги възпрепятства пак Общината.

19-годишната казанлъчанка разбрала, че през декември ще има пътуване до Грас по друг повод и се надява да я компенсират тогава с екскурзия. Междувременно я пращат до румънския град Търговище, като придружаваща наш фолклорен състав. Това не успява да й хвърли прах в очите и да й затвори устата. Девойката си търси воаяжа до Грас. Макар жасмините да са прецъфтели през декември.

На снимката горе: Йоана Ванкова

 

Във видеото се вижда репортаж от Празника на жасмина в Грас, излъчен в новинарска емисия на TF 1

 

На снимката: Факсимиле от програмата на Празника на жасмина 2015 в Грас

Grass1

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram