Областния управител върна за ново обсъждане решение на Общински съвет Гурково

Със Заповед на Областния управител бе върнато Решение на Общински съвет Гурково. Решението се отнася за отдаването под наем на земя от общинския поземлен фонд за любителски риболов.
Общински съвет Гурково взема решението въз основа на Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи, а следва да се позове на Закона за опазване на земеделските земи.
За земеделски земи, съгласно българското законодателство, е приложим Закона за опазване на земеделските земи /ЗОЗЗ/, който се явява специален по отношение на Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи /ЗСПЗЗ/. Земеделските земи са основно национално богатство и се използват само за земеделски цели, като промяната на предназначението на земеделските земи се допуска само по изключение при доказана нужда и при условия и по ред, определени с този закон.
Поради изложеното, в предоставения 7- дневен срок и на основание чл. 45, ал. 4, изречение второ, предложение първо от ЗМСМА, е върнато Решение № 380/30.01.2014 г. на Общински съвет Гурково за ново обсъждане от същия като незаконосъобразно.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram