Без епидемия, но с грип

Грипната епидемия е отменена от 18-ти февруари, съобщиха от здравния инспекторат.
Това не означава, че не върлува грип, поясниха експертите. Според тях е малко вероятно, през 2014 да има втора вълна от грипна епидемия.
Няма увеличение на пневмониите в казанлъшко, регистрират се предимно при децата.

От регионалния здравен инспекторат в Стара Загора, обявиха че от 18-ти февруари се отменят противоепедимичните мерки във връзка с обявената грипна епидемия. Здравните инспектори отчитат рязък спад в седмицата 10 – 16 февруари на заболяванията от грип. Регистрирано е ниво от 211 на 10 хиляди души население.
През изминалите две седмици, няма регистрирани пневмонии усложнения от прекаран грип при възрастните. За сметка на това при децата за последните две седмици се регистрират от Казанлък по 17 пневмонии след изкарано грипно заболяване.
Д-р Божидара Кайрякова, отговаряща за контрола над заразните болести в региона, коментира, че в началото на 2014-те е циркулирал Грип от типа А пандемичният щам от 2009 познат като свински грип и изолираният грипен щам през 2011-та година.
Д-р Кайрякова, припомни, че макар и да няма грипна епидемия, грипът продължава да върлува и ще има още разболели се от грип, но не в такива високи епедимични стойности.
Според нея е малко вероятно през следващите седмици да има втора епедимична вълна.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram