Няма опасност от наводнения у нас, според еврокомисаря Кристалина Георгиева

Високата вълна по река Дунав, заляла Централна Европа, се очаква да стигне до България около 14 юни. Това съобщи във Варна европейският комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина Георгиева, ден преди да пристигне в Казанлък. Положението все още е сериозно, но прогнозата е, че няма опасност от наводнения у нас, добави Георгиева.
Днес трябва да е пиковият ден за района на Братислава. Очаква се наводненията да стигнат до Будапеща около 10-ти юни, а високите води след това да дойдат до Сърбия, България и Румъния около 14-ти юни. Прогнозите засега са положението да бъде относително по-добро, по-спокойно, отколкото предишните дни“, уточни еврокомисарят.
Кристалина Георгиева увери, че финансова помощ за пострадалите от бедствието страни ще има. Такава помощ, по думите й, се осъществява от Фонда за солидарност, който е извън редовния бюджет на Европейската комисия.
Българският еврокомисар Кристалина Георгиева ще посети Казанлък на 8 юни. Поканата към комисар Георгиева беше отправена по време на представянето на Казанлък в Европейския парламент в Брюксел през 2012 г. и е по повод Празниците в Долината на розите и тракийските царе, които се провеждат в града до 24 юни.
В програмата на нейната визита са включени Етнографският музей и Казанлъшката тракийска гробница, която е под егидата на ЮНЕСКО.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram