НПМ „Шипка-Бузлуджа“ показа семейния печат на граф Игнатиев в Етрополе

Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ гостува на Исторически музей – Етрополе с изложбата „Пътят на свободата от Шипка до Сан Стефано“ на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ по повод навършването на 146 години от освобождението на Етрополе.

Гости на откриването бяха инж. Владимир Александров – кмет на община Етрополе, г-н Марин Маринов – депутат от 49-то НС, общински съветници, директори на институции и граждани.

Д-р Чавдар Ангелов – директор на НПМ „Шипка-Бузлуджа“, разказа за сраженията от Шипченската епопея, представени в изложбата. Изложбата откри кметът на община Етрополе.

Изложбата „Пътят на свободата от Шипка до Сан Стефано“ представя едни от най-важните сражения от Руско турската война 1877 г .- 1878 г. – от августовските боеве за Шипка през героичните дни по време на Зимното шипченско стоене до падането на Плевен, всеобщото настъпление на руската армия и превземането на Шейновския укрепен лагер.

Показани са оригинални картички от началото на ХХ в., две руски военни униформи и литографии със сцени от Руско – турската война 1877-1878 г. Ценна реликва, която може да се види в изложбата, е семейният печат на граф Игнатиев.

В изложбата са представени и движими културни ценности от фонда на Исторически музей – Етрополе: пушка система „Крънка”, пушка система Бердана №2, револвер „Смит и Уесън”- на въоръжение на руската армия. Представени са и образци на хладно оръжие от Руско-турската освободителна война – сабя, тесак, щик от „Бердана 2“ и боеприпаси. Показани са пушките „Спрингфийлд”и „Хенри Мартини” на въоръжение в турската армия, ятаган и турска кавалерийска сабя.

В отделна витрина могат да се видят лични вещи – медали, лъвче и отличка от шапката на опълченска униформа, печатът на Опълченското дружество в Етрополе, кама и пистолет, качулка – башлък, принадлежали на опълченците Саво Вълков и Михаил Даскалов от Етрополе.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram