Радев срещу идеите на Василев: Земята не може да бъде пиляна заради текущи финансови нужди

Ние сме свидетели от серия от авантюри в областта на финансите. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

Държавният глава остро крикикува намеренията на финансовия министър Асен Василев за продажба на държавна земя, за да закърпи бюджета си, за което Епицентър.бг писа пръв.

Земята не може да бъде пиляна заради текущи финансови нужди, категоричен е Румен Радев.

Недопустимо е намерението на министъра на финансите за разпродаване на Държавния поземлен фонд. Тази земя е стратегически ресурс и не може да бъде пиляна заради текущи бюджетни нужди. Нито да служи като компенсация заради невъзможността да се управляват държавните финанси. Отваря широко възможност за злоупотреби. Призовавам разумните политици да пресекат тази авантюра“, каза Румен Радев.

Ако партиите не озаптят министъра на финансите, президентът може да наложи вето на бюджета.

„Свидетели сме на серия от авантюри в областта на финансите. Аз много яссно предупредих, че хрумването за енергийната вноска ще декапитализира „Булгартрансгаз„, каза още пред журналисти президентът Румен Радев.

„Само за месец дружеството натрупа 260 млн. дълг, постъпления в бюджет няма, а това решение ни дискредитира пред нашите европейски партньори. Досега президент не е налагал вето върху Закона за държавния бюджет, но ако парламентът не озапти министъра на финансите, аз не изключват и такъв вариант„, бяха точните думи на Радев.

В Бургас президентът Румен Радев благодари на всички военни екипи и доброволци, които са се включили да помагат в усложнената обстановка в страната.

Държавният глава обяви началото на 21-вото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“, която се провежда под неговия патронаж и е в подкрепа на деца, нуждаещи се от диагностика, лечение и рехабилитация.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram