На 11 юни посрещаме Похода на мечтите в Казанлък

„Поход на мечтите 2“ ще премине през град Казанлък на 11 юни, като Националната кампания за правата на младите хора с интелектуални затруднения ще бъде представена от 13:00ч. в конферентната зала в Музея на розата, съобщават от Младежкият съвет към НПО „Лумос“. 

Походът на мечтите ще премине през четири града – Варна, Добрич, Казанлък и София. В тях се организират дискусионни срещи, като водещи ще бъдат младите хора, подкрепени от международната неправителствена организация „Лумос“ и със специалното партньорство на институцията на Омбудсмана. До този момент срещи в рамките на Националната кампания бяха проведени във Варна и Добрич.

Преди седем години „Лумос“ започна работа по темата за младежко и детско участие на деца се интелектуални затруднения. В процеса на работа се оформи група активни млади хора, които се превърнаха в самозастъпници за правата на всички млади хора по света за независим и достоен живот, професионална реализация, социално включване и участие. През 2018 година те създадоха Младежкия съвет на „Лумос“.

Целта на Националната кампания, която те организират, е да се изработи Манифест, който да бъде подкрепен от участниците в дискусиите и разпространен сред всички заинтересовани страни на национално ниво. По време на срещите организаторите искат да обсъдят какво се е променило за тези седем години за децата и младежите с интелектуални затруднения по отношение на спазване на техните права. Да чуят гласовете на младите хора, на семействата и на младежите в грижа на местно и национално ниво.

Основната тема, която ще се дискутира е бъдещето на всеки млад човек с увреждане, навършил 18 години. Какви възможности и бариери се изправят пред него? Как държавата защитава и подкрепя младите хора, израснали в институции и тези с увреждания? Какви са възможностите за професионална реализация и обучение през целия живот?

„Очаквам да ни чуят повече хора, да разберат, че и ние имаме право да работим и можем да работим. Всички имаме права и не трябва да има бариера пред нас. Ние можем.“ Подчертава Михаела Иванова, която е самозастъпник от град Казанлък.

 Участници ще бъдат млади хора с интелектуални затруднения от семейства и в грижа, родители на деца с увреждания, местна власт, професионалисти, местна общност, НПО, доставчици на услуги, бизнес представители.

„Лумос“ е международна неправителставена организация, създадена от Дж. К. Роулинг, за да помогне в реформирането на услугите за деца в неравностойно положение, като трансформира институционалната грижа в услуги, който дават възможност на семействата да останат заедно в общността. В момента 80% от предполагаемите 8 милиона деца, които живеят в сиропиталища или други институции, имат семейства. Мисията на „Лумос“ се основава на десетилетия на научни изследвания, които показват, че институциите имат отрицателно въздействие върху физическото, емоционалното и интелектуалното развитие на децата. След едно десетилетие работа с правителства в Централна и Източна Европа, „Лумос“ започна дейност и в Латинска Америка и Карибите.

За повече информация посетете http://bulgaria.wearelumos.org/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram