Наши млади дизайнери ще опознават Гутенберг

Първата творческа работилница, в която млади художници ще учат стари занаяти, отваря врати на 9 и 10 март в Казанлък. Градът е включен в проекта „Възраждане на класическите занаятчийски техники в съвременното изобразително изкуство“, който реализират  творци от Велико Търново, Сдружението „Самоводска чаршия“ и Художествения факултет във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.  Това съобщи за БТА доц. д-р Красимира Друмева, преподавател в катедра „Графичен дизайн“ в университета и ръководител на проекта. 

В казанлъшката работилница ще се обучават в областта на типографията 10 ученици от 11 клас  от Националното училище по пластичен изкуства и дизайн „Акад. Дечо Узунов“. Първия ден ще се запознаят с немския изобретател Йоханес Гутенберг, разработил подвижната печатна машина през 1450 г., печатането на стари книги, които са скъпи и недостъпни, и ще изработят шаблони за букви на ръка. През втория ден учениците ще дигитализират шаблоните и ще създадат основата на модерно изкуство, разказа пред БТА доц. Друмева. 

„Младите творци предпочитат да създават творбите си бързо и лесно. Нашето желание е младите творци да се запознаят с традиционните у нас занаяти, които отмират. Искаме учениците, заедно с млади художници, да подготвят свои творби, които да представим в експозиции и да подредим в каталог“, обясни пред БТА ръководителят на проекта. 

Първият по рода си проект в нашата страна продължава година, а творчески работници ще бъдат открити във Велико Търново, Русе, Пловдив, Плевен, Сливен и Варна. Подкрепен е финансово от Националния фонд „Култура“ през 2022 г.

Художествените произведения, създадени от участниците в обученията, заедно с поканени автори с доказани постижения в областта на съвременното изкуство от България и чужбина, ще бъдат представени в няколко изложби в периода октомври-декември 2022 година, уточни пред БТА доц. д-р Красимира Друмева.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram