Нарастват приемните семейства в казанлъшко, разказват от екипа

Бавно, с  много усилия и с очакване за щастлива развръзка, продължава работата на екипите в цялата страна по Приемна грижа. Едва 1493 деца се оглеждат от приемни родители, съобщава казанлъшкото Сдружение „Бъдеще за децата“.

Община Казанлък е сред 82-те общини, одобрени като партньор по проект „Приеми ме 2015“, който се финансира по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. Утвърдените приемни семейства в казанлъшко са засега 12, в 11 от тях са настанени 12 деца. Бройката на желаещите да отглеждат в семействата си деца в риск, като приемни родители, се очаква да нарастне през 2016 г., тъй като екипът на работещите по проекта е заринат от молби на кандидати. Десетки са пожелали да опитат от приемното родителство, но преди това процедурата по одобряването им минава през няколко инстанции. Първата са социалните работници в Общината, които приемат и разглеждат молбите на кандидатите. Следва 4-месечен курс на обучение, а след това и оценката на Регионалната Дирекция по приемна грижа в Стара Загора. Едва тогава, Отдел „Закрила на детето“ в казанлъшката Дирекция „Социално подпомагане“ предприема действия по настаняването на децата в семействата, получили одобрението на всички инстанции.

Проектът е с продължителност до 31 юли 2018 година, а утвърдените приемни семейства към края на януари в страната наброяват 1 546. Акцент е поставен към развитие на специализирана приемна грижа за деца с увреждания; деца, жертви на насилие или трафик; деца, които са непридружени бежанци. Специален фокус се поставя и върху настаняването на деца до 3-годишна възраст, които според анализа са 33,5 процента от общия брой.

Желаещите да станат приемни родители могат да потърсят повече информация за условията и реда за кандидатстване на адрес в Казанлък: ул. „Войнишка“ №25, сграда № 2 на Община Казанлък, ет. 2, стая № 14, или тел. 0878799239, 0878799373.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram