Музикални празници „Петко Стайнов“ стартират на 29 ноември

За 14-та поредна година ще се проведат Музикалните празници, посветени на именития казанлъшки композитор акад. Петко Стайнов. В трите празнични дни от 29 ноември до 1 декември в Казанлък ще си дадат среща известни български изпълнители и формации като хорови състави, камерни и симфонични оркестри, индивидуални изпълнители. Тази година празниците ще бъдат официално открити в ИМ Искра на 29 ноември от 11.30 часа с хоров концерт. В концерта участие ще вземат Смесен хор „Петко Стайнов“ към НЧ „Искра – 1860“, Казанлък с диригент Младен Станев и Академичен хор „Света Параскева“ към Национална художествена академия, София с диригент Галина Луканова.
Проявите ще продължат и на 30 ноември от 18 часа в музей „Искра” с камерен концерт с участието на проф. Ростислав Йовчев -пиано, Росен Идеалов – кларинет и Светослав Славчев – фагот. По традиция на 1 декември, когато е рождения ден на акад. Петко Стайнов, от 10.00 часа ще бъдат поднесени цветя пред бюст-паметника на композитора в двора на гимназия „Акад. Петко Стайнов“. Същия ден от 18.30 часа в НЧ Искра ще се състои концерт на Симфоничен оркестър – Пазарджик с диригент Григор Паликаров. В програмата са включени творби от акад. Петко Стайнов.

 
Концертът ще се осъществи с любезното съдействие на НЧ „Искра”. Организатори на Музикалните празници са Община Казанлък, фондация „Петко Груев Стайнов“, Исторически музей „Искра“ и Дом „Петко Стайнов“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram