Путин: Русия ще открие терористите във всяка точка на планетата и ще ги накаже

Руският президент Владимир Путин обеща, че виновните за терористичния акт, извършен срещу руския самолет А321 в Египет, ще бъдат открити и наказани, предаде ТАСС. Руският държавен глава нареди да бъдат засилени ударите на руската авиация в Сирия, „за да разберат престъпниците, че възмездието е неизбежно“. Путин заяви това по време на съвещание, проведено късно вечерта в понеделник, 16 ноември. На това съвещание директорът на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников доложи, че причината за катастрофата на руския самолет А321 в Египет е терористичен акт.

„Не за първи път Русия се сблъсква с варварски терористични престъпления, най-вече без всякакви видими причини, външни или вътрешни, както бе с взрива на гарата във Волгоград в края на 2013 г. Ние никого и нищо не сме забравили“, заяви Путин.

“Убийството на наши сънародници над Синай е сред най-кървавите по брой на жертвите престъпления. Ние няма да изтрием сълзите от нашите души и сърца. Това ще остане с нас завинаги“. „Но това няма да ни попречи да намерим и накажем престъпниците“, заяви руският лидер.

„Ние трябва да правим това без срок на давност, да ги знаем поименно. Ще ги търсим навсякъде, където и да се крият. Ще ги намерим във всяка точка на планетата и ще ги накажем”, каза Путин.

По думите му, при това следва „да се опираме на хората, които споделят нашите морални и нравствени ценности, лежащи в основата на политиката ни, в дадения случай – във външната политика и политиката за сигурност, политиката за борба с тероризма“.

Руският президент нареди на външното министерство на страната да се „обърне към всички наши партньори“. „Ние разчитаме в хода на тази работа, в това число и в издирването и наказанието на престъпниците, на всички наши приятели“, каза Путин. „Ние ще действаме в съответствие с чл. 51 от Устава на ООН, предвиждащ правото на държавата на самоотбрана“, подчерта руският лидер. “Всички, които се опитват да окажат съдействие на престъпниците, трябва да знаят, че последствията ще лежат изцяло на техните рамене”, предупреди руският президент.

Той поиска от спецслужбите да се съсредоточат върху работата по откриването на виновните за терористичния акт.

Руският президент нареди да бъдат усилени ударите на руската авиация в Сирия. „Нашата бойна работа на авиацията в Сирия трябва не просто да бъде продължена. Тя трябва да бъде усилена по такъв начин, че престъпниците да разберат, че възмездието е неизбежно“, заяви руският президент. „Моля Министерството на отбраната и Генералния щаб да представят съответните предложения. Ще проверя как върви работата“, обеща Путин.

За информацията относно виновниците за терористичния атентат на борда на руския самолет А321 на компанията „Когалимавиа“, който се разби на Синайския полуостров, е обявена награда от 50 млн. долара, съобщиха от Центъра по обществени връзки на ФСБ./КРОСС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram