Москва и Санкт Петербург аплодират нашите пианисти.

С Две награди от Х-ти Московски Международен Фестивал на Славянската Музика и участие в три концерта в Москва и Санкт Петербург-Русия в Казанлък се завърнаха Александра Симеонова и Александра Бошнакова- ученици  в СОУ „Екзарх Антим І“ от класа по пиано на Елена Юлиянова. Покани за участие в концерти и конкурса бяха получени след успешно представяне на възпитаниците на Елена Юлиянова в Международен клавирен конкурс „PIANO BRIDGES“ в Санкт Петербург през 2013 година. Десети Международен Московски Фестивал беше посветен  на културата и изкуството на 13 славянски държави: Русия, Беларус, Украйна, Чехия, Полша, Словения, Словакия, България, Сърбия, Македония, Черна Гора, Хорватия, Босния и Герцеговина. За своята цел Фестивалът постави пропаганда на културните ценности на славянските народи, разпространение на творческото наследие и съхранение на културните традиции на славянските страни.

На тържествена церемония по откриване на Фестивала по специалната покана на организаторите 18-годишна изявена и талантлива казанлъшка пианистка Александра Бошнакова със своето изпълнение на произведение от Иван Спасов представи България. А в 12 конкурсни раздела и 44 номинации на Фестивала участвали повече от 2000 млади музиканти от цял свят. В конкурсната част на Фестивала в категория „Клавирно изпълнителско изкуство“ успешно се представили ученици от СОУ „Екзарх Антим І“ и възпитаниците на школа по изкуствата „Емануил Манолв“ при НЧ „Искра-`1860“ Александра Симеонова и Александра Бошнакова.В много тежка конкуренция, основно, с представители на руската клавирна школа от Москва и Санкт Петербург, казанлъшките пианистки за пореден път доказаха своята висока класа, спечелвайки Лауреатски звания. Трета награда, звание „Лауреат“ и Почетна Купа във втора възрастова група в конкуренция с над петдесет млади пианисти, основно, от професионални музикални школи и училища от Русия, завоюва 14-годишната талантлива казанлъшка пианистка Александра Симеонова. В трета възрастова група Александра Бошнакова беше единствена участница от непрофесионално музикално учебно заведение и се класира на почетно четвърто място, спечелвайки звание „Дипломант“ на Фестивала.

   След успешното представяне на конкурса и концерта в Москва, Александра Симеонова и Александра Бошнакова продолжили със концерти в Санкт Петербург, като най-яркото събитие в Северната Столица стана концерт на Лауреати от третото издание на международен клавирен конкурс „PIANO BRIDGES“ в Концертната зала “ Яани Кирик“ в центъра на Санкт Петербург. Публиката в залата с голям интерес посрещна изпълненията на казанлъшките пианистки, още повече, че в тяхната програма бяха включени мало известни за слушатели произведения от българските композитори. Ценители и почитатели на клавирното изкуство в залата, измежду тях бяха и представители на чуждите държави, бурно аплодирали блестящи, виртуознии и емоционални изпълнения на Александра Симеонова и Александра Бошнакова . Концертната изява на учениците на Елена Юлиянова беше уважена с присъствието на Първи секретар на Генерално консулство на Република България в Санкт Петербург г-н Красимир Лозанов. Г-н Лозанов изрази своята благодарност и удоволствие от концерта на младите казанлъшки таланти.

Александра Симеонова, Александра Бошнакова и тяхната преподавателка Елена Юлиянова изразяват своята голяма благодарност и признателност на Община Казанлък и Ротари Клуб Казанлък за оказана финансова подкрепа, благодарение на която стана възможно това успешно представяне на изявени и талантливи казанлъшки музиканти на престижни конкурсни и концертни сцени в Москва и Санкт Петербург в Русия.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram