Младежки проект за Св. Валентин

На 14 февруари 2013 г., от 15.00 часа, в парк „Пети октомври“ ще бъде открит най-романтичният проект на Стара Загора – декоративна артконструкция във формата на сърце, на която влюбени двойки ще могат да закачат катинарчета, символ на тяхната споделена любов.
Стара Загора ще има място, където всеки може да постави катинарче с инициали, дата или послание, в деня на своя годеж, сватба, годишнина, друго важно житейско събитие.
Идеята се ражда като част от инициатива на млади доброволци, представители на клуб „Зараза“ към Сдружение „Самаряни“. „Любовта помни. Животът е безценен!“ е мотото на младежката инициатива, която се провежда в рамките на националната АНТИСПИН кампания.
Доброволците от клуба предложиха идеен проект на декоративна конструкция с форма на сърце, по която да висят „влюбените катинари“. Работейки по програма към Министерството на здравеопазването за „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“, младежите достигат до разбирането, че отговорността за решенията и техните последствия зависи лично от всеки един от нас.
Реализирането на този проект ще присъедини Стара Загора към останалите градове в Европа, в които подобни места за влюбените вече съществуват. Така освен с правите улици, поетите и липите, град Стара Загора ще се слави и със специално място за споделеност и посвещение за хората, които се обичат и вземат важни решения в живота си.
Кампанията е подкрепена от Община Стара Загора, Младежки дом, Младежки общински съвет, Български младежки червен кръст – Стара Загора и Регионалната здравна инспекция.

Смята се, че поставянето и заключването на катинари е обичай, който произхожда от древен Китай. Там влюбените заключвали катинар на верига или врата и след това хвърляли символично ключа, за да бъде любовта им вечна.
Навсякъде по света – Москва, Рим, Дъблин, Париж, Флоренция и много други, хиляди катинари висят заключени по мостове, огради, порти, решетки, стълбове, красиви артконструкции. Всички те са израз на стремежа на човечеството към любовта.

ЛЮБОВТА ПОМНИ. ЖИВОТЪТ Е БЕЗЦЕНЕН!
14 февруари 2013 г.
Парк „Пети октомври“ (градската градина), град Стара Загора

15:00 ч. – Откриване на кампанията „Любовта помни. Животът е безценен!“. Поставяне на първия катинар.

14:00 – 18:00 ч. – Мобилен кабинет за безплатно изследване на ХИВ/СПИН, „Артателие на любовта“, информационна АНТИСПИН кампания.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram