Милена Колева оглави Районния съд в Стара Загора

Кандидатите бяха трима – съдии от Стара Загора.  Освен Колева и Мазников в надпреварата участваше и Златка Илиева, пише правният сайт „Де факто“.

Надпреварата за Стара Загора обаче бе любопитна с друго – членовете на Висшия съдебен съвет отвориха дебат за благотворителността и участието на съдии в нея. Повод стана изказване на Галя Георгиева, че няма да подкрепи Милена Колева заради присъствието й на благотворителен мач, на който участвал и областния управител. В подкрепа на другия претендент – Златко Мазников се обяви Димитър Узунов.

„Участието в благотворителни форуми и организации според добрите практики се счита за положително качество на съдията“, опонира Юлия Ковачева. Освен това събитието се състояло през 2009 г. и никой досега не е повдигал въпроса за това.

„Не е редно ние да оценяваме стойността на една или друга благотворителна кауза, а доколко участието на съдията в нея уронва престижа на съдебната власт. Не откривам нищо, което да говори за това“, присъедини се Калин Калпакчиев. Елка Атанасова пък изреди фактите: благотворителният мач в подкрепа на ФК „Берое“е бил на 21 ноември 2009 г. Имало е инициативен комитет, в който е участвала съдийката. Събрани са били 48 250 лв. в подкрепа на футболистите, отчетени до стотинка от организаторите. „Видях го, като надникнах в папката на колегата Узунов“, призна Елка Атанасова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram