Международен ден на учителя

На 5 октомври е Международният ден на учителя. Историческата предпоставка за отбелязване на Ден на учителя става на състоялата се на 5 октомври 1966 г. в Париж специална междуправителствена конференция за статута на учителите (Special Intergovernmental Conference on the Status of Teachers). Като резултат е подписан документ „Препоръки, касаещи статуса на учителя“ (Recommendation concerning the Status of Teachers). През 1994 година, когато по повод 40-годишнината от приемането на препоръките за статута на учителите от ЮНЕСКО и МОТ, по решение на ЮНЕСКО, датата 5 октомври е обявена за Световен ден на учителя. Към настоящия момент тази дата се приема от над 100 държави. България официално приема празника през 2006 година.

Този ден не е много популярен у нас. Може даже да има и учители, които не знаят за него. Това, обаче, не е само проблем на учителите, а има дълбоки и недостатъчно изследвани измерения в днешния ден за статуса и ниското самочувствие на преподавателите, на тези, които изначално стоят в основата на житейския ни избор и успех. Трудно може да се оцени ролята на добрия учител, но безспорно от неговия труд зависи развитието на обществото.

Този ден е повод за равносметка за това, което е свършено, възможност да се търсят и намерят отговори на глобални въпроси, свързани с учителската професия и тяхната мисия в живота на всеки. Днешният ден носи нови и динамично променящи се предизвикателства с навлизането на информационните технологии и комуникациите в образованието, гъвкав професионализъм при работата с бъдещето на света – децата, необходимостта от непрекъснато учене през целия живот. Липсата на уважение към учителския труд, ниското заплащане, остарялата и недостатъчна база в училищата демотивират преподавателите. От една страна – застаряването на професията, от друга – финансовата нестабилност и невъзможност да се издържат от своя труд, добрите професионалисти губят своята мотивация и напускат училището. Като добавим, че заплащането не е винаги основната мотивация, защото учителят се нуждае и от признание и уважение към положения от него труд, имаме много поводи за размисъл в този ден. Всички сме длъжници на този, който ни е научил да пишем и смятаме, да мислим и правим избор, който ни е дал посоката, която да следваме.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram