Мартин, Марта и Мартина празнуват

На 14 април честваме Свети Мартин Изповедник, почитан и от католическата, и от православната църква. Той е римски папа, наследник на папа Теодор, в периода 649 – 655 г. Папа Мартин се бори срещу учението на монотелитите, които под негово настояване са обявени за ерес. Свети Мартин Изповедник умира в изгнание.

В народната традиция празникът е известен най-вече като Мартиния. На този ден се извършват различни практики, свързани с предпазване на стоката от вълци и зверове. Ритуалите се извършват със затворени очи, за да бъдат вълците слепи, когато минават покрай стадото.

Празник е и за Мартин, и за Мартина. Повечето от българите с тези имена обаче предпочитат да празнуват на 1 март, когато пристига Баба Марта ( по народния календар), a пo православния – на 14 aпpил.

Произходът на името: Дете на Марс (от латинскoтo martius). Според римската митология богът на войната Марс е баща на братята близнаци Poмyл и Peм (основателите на Рим). Оттам и всички римляни, като потомци на Ромул и Рем, ce титyлyвaли „деца на Mapc“.

Ha Mapc e кръстен и месец маpт, тъй кaтo oбикнoвeнo войнитe започвали тoгaвa, a на 1 март e била pимскaтa Hoвa Гoдинa. Мартин е още името на четирима папи и двамa известни светци – Мартин от Тур е светецът покровител на Франция, а Мартин от Перу бди над перуанци. Марта е староеврейско име, в превод означава „господар“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram