Любители на изкуството от Казанлък се „разходиха“ до Венецианското биенале

Миналата събота в В Казанлъшката галерия любители на изкуство се „разходиха“ из Венецианското биенале и малките улички на Венеция, приютили в традиционните си пространства търсенията на съвременните артисти. Фоторазходката бе с гид директорът на Художествена галерия-Казанлък, който се върна от италианския град и разказа за посещението си на едно от най-големите арт събития в Европа.

Венецианското биенале е форум, който вече почти 130 години се разгръща като спектакъл. В него среща си дават съвременното изкуство и публиката. Преди броени дни в очарователния италиански град бе открито 59-ото издание на това ненадминато до днес по мащаба и замисъла си събитие.

По традиция то представя тематичен кураторски поглед към съвременното изкуство, а успоредно с него, като в калейдоскоп – множество държави презентират свои микро разкази за случващото се в полето на визуалните изкуства във всяка от тях.

В поредната лекция от платформата СЪБОТА В ГАЛЕРИЯТА стана ясно, че тазгодишният куратор на биеналето е е Чечилия Алемани. Името на проекта е “Млякото на мечтите” (The Milk of Dreams) и е взето от книга на художничката-сюрреалистка Леонора Карингтън (1917–2011). Нейните истории описват магическия свят, в който животът непрекъснато се преосмисля през призмата на въображението – освободен свят, където всеки може да се преобрази, да стане нещо или някой друг. Макар че темата на международния кураторски проект на Венецианското биенале не е задължителна за националните участия, те често се съобразяват с нея.

На съботната среща в Галерията бяха дадени отговори на множество въпроси за нашето национално участие във форума – защо е толкова важно да присъстваме на него; защо това присъствие често се превръща в конфликтна територия и/или се маргинализира – не само от публиките, но и от институциите и медиите у нас. Как Министерство на културата участва в организирането на националното ни представяне във Венеция и кой и как реализира избора, с какво да се „покажем пред света“?

Сегашното българско участие е с проекта „Ето къде си“ на куратора Ирина Баткова и визуалния артист Михаил Михайлов. Творбата е разположена в пространство, наето от българската държава на самия Канале гранде, и представлява инсталация, илюстрираща разпръснатия и реално опакован прах от ателието на художника.

В централната изложба – „Млякото на мечтите“ на Чечилия Алемани са подредени 1 433 творби на 213 артисти от 58 държави. Част от творбите бяха показани в събота на публиката.

След едномесечно прекъсване лекционният цикъл на Галерията продължава.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram