Днес, 09.05.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1996 –Състезателите от Казанлък Станчо Станчев и Атанас Петров бяха включени в състава на националния ни отбор по колоездене за участие в Международния пробег на мира.

1997 – С 20 хиляди малки балкански пъстърви зариби реките в региона Ловно-рибарското дружество в Казанлък.

2000 – Ръководството на Техникума по лека промишленост – Казанлък връчи 19 свидетелства за дарения на изпълнителните директори на фирми, за които учебното заведение подготвяше кадри.

2000 – В с. Голямо Дряново старозагорският митрополит Галактион освети храма „Николай Чудотворец“, чиито основи бяха поставени от предшественика му Н.В.Пр. Панкратий. В интервю за „Вис виталис“ Дядо Галактион заяви, че вече е направил първите стъпки за постъпването на нови свещеници в храмовете по селата – чрез богословските факултети в страната, които да насочват завършващите към селата, в които няма свещеници.

2000 – Вечер на личното творчество „Дилемата на човека – да има или да бъде“ бе проведена в ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Казанлък.

2000 – По предварителни разчети се очертаваше 299 ученици от училищата в община Казанлък да завършат учебната година с отличен успех – над 5,50. Най-много – 68, бяха отличниците в ПМГ „Н. Обрешков“.

2001 – „Катекс“ АД с изпълнителен директор Анко Азълов дари на помощните училища за деца с умствена изостаналост и увреден слух „Димитър Андреев“ в Казанлък и „Паисий Хилендарски“ в с. Ветрен спортни пособия и 294 панталона, а учениците от Техникума по лека промишленост ушиха работни манти.

2001 – Дружеството за защита правата на детето – филиал Казанлък проведе „Артшоу за симпатяги“ в два раздела – музикални и словесни дарования.

2004 –За първа година на Летния Никулден жителите на с. Голямо Дряново отпразнуваха празника на селото с общоселски събор.

2005 – В този ден радио „Вис виталис“ излъчи заключителното издание-обобщение на предаването „Великият ден“, посветено на 60 г. от края на Втората световна война и Деня на победата. То стартира няколко месеца по-рано по инициатива на Георги Захариев, председател на местното дружество „Русофили“.

2005 – 170 години от основаването си отбеляза  ОУ „Кулата“ – Казанлък. В интервю за радио „Вис виталис“ директорът на училището Тодор Тодоров съобщи, че по програма 10 май е обявен за Ден на съвместното управление. Мотото на честванията бе „170 години знание и светлина“.

2007 – На пл. „Севтополис” се състоя официална церемония по пускането в експлоатация на газификацията на град Казанлък, след като предния ден успешно приключиха пробните изпитания на газопреносната мрежа в града, изградена от „Ситигаз” АД с дължина от 28 км и 42 км външна мрежа. Газопроводът бе в състояние да захрани Розовата долина с енергийна мощност, по-голяма от тази на 1 000 мегаватов ядрен блок.

2007 – Приключи изграждането на най-големия в Казанлък парк – в кв. „Васил  Левски“, в който живееха над 22 хиляди души. Паркът се помещава на площ от близо 15 декара. Засадени бяха над 1000 вида дървесна и храстова растителност. Бяха изградени много взаимосвързани алеи и осветление. На входа на парка бе поставен първият за Казанлък бюст-паметник на Апостола Васил Левски.

2015 – Ветерани от Казанлък  – участници във  Втората световна война, бяха наградени с медали по повод 70 години от края на войната. 68 бяха участниците във войната, членове на Съюза на ветераните от войните в Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram