Литературен пикник събра ценители на елитното слово

След обилния дъжд слънцето изгря, за да може да се случи в неделя планираният литературен пикник.

На „Тюлбето” се събраха приятели, свързани от общото си изкушение-любовта към стойностната литература, за да почетат заедно. Импровизираният пикник за четящи бе част от кампанията „Чети с мен” и е споделена и реализирана обща идея на Общинска библиотека „Искра”, Сдружение „Кула” и Клуба на дейците на културата в Казанлък.

Свои любими страници от различни произведения споделиха с приятелите поетите Румен Денев, Женя Димова, Гергана Атанасова, директорът на библиотеката Анна Кожухарова, председателят на Постоянната комисия по култура и библиотекар Теодора Георгиева, общинският служител Снежана Станчева и , разбира се, екипът на Пресс тв.

Невръстното представителство на четящите казанлъчани бе на Пламена и Калоян, които заложиха на „Приказки”-те на наскоро отишлият си от света Валери Петров.  Румен Денев стратира четенето с избраното от него стихотворение на Петър Караангов „Поет”. Женя Димова бе подбрала откъс от „Източни новели” на Маргьорит Юрсенар,  първата жена–член на Френската академия. Снежана Станчева пък предложи страница от „Уникат” на сръбския писател и драматург Милорад Павич, а Анна Кожухарова рецитира строфи от Анна Ахматова в оригинал. Теодора Георгиева прочете за последните дни от живота на Рафаело от „Малки разкази за велики художници” на Драган Тенев.

От своя страна екипът на Пресс тв се включи с избрани редове от последната книга на Неда Антонова „Царица Елеонора Българска-коронованият ангел на България”.

Гергана Атанасова, за която скоро няма да приключи спорът като поетеса или като юрист е по-добра, изненада четящите с прясно изпечена погача и шарена сол. Защото „когато в дома ни, който е навсякъде, дори и на „Тюлбето”, когато се съберат скъпи гости като поети и писатели, се поднася пита, за да е на добро и ново вдъхновение”.

„Чети с мен“ е национална кампания за насърчаване на четенето и грамотността сред гражданите от всички възрасти, в нея се включват  известни лица от различни сфери на обществения живот – писатели, музиканти, артисти, художници, журналисти, спортисти и други.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram