Липата и от земята става

В дните на цъфтеж на липовия цвят в града на розите има истинско нашествие на ентусиасти за брането и предаването на билката в обявените за целта пунктове за изкупуване. Често обаче, грабнали метли и лопати граждани събират нападалия цвят направо от земята. Като тази дама със светлоотразителна жилетка, която малко след 18:00 часа обира билката необезпокоявано по оживената ул. „Ген. Скобелев“. Ароматният прашец щял да послужи за козметични цели, разказва жената.

Липата е сред най-търсените български билки, изнасяни в чужбина. Използва се за нуждите на фармацевтичната промишленост, а събирането на цвета е доходоносен бизнес за цели фамилии.

Липовите дървета обаче са сред най-уязвимите лечебни растения и ежегодно с кампанията по прибиране на цвета сме свидетели на вандалски прояви, изразяващи се в чупене на клони и рязане на дървета. Правилното събиране, заготвяне, съхранение и превоз на суровините са важни за добрата цена на лечебните растения и извличането на максимална икономическа полза от тях. Затова е ключова и ролята на добре обучените берачи. Надяваме се, тези с метлите да са сред тях, а цвета под дърветата да се окаже не в чая, който ще пием с лечебни цели, а във флаконите с шампоан, колкото и да не ни се вярва.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram