Проф. Фол преминава оттатък през „Вратата на богинята Майка“

 „Оттук премина в отвъдното проф. Александър Фол /1933-2006/, откривател на мегалита” – гласи паметна плоча, закована върху мистериозното скално образувание край казанлъшкото село Бузовград.

Табелката е поставена в памет на професора на днешната дата през 2009 г. и напомня, че откривателят на Мегалита, наречен от него „Вратата на богинята Майка“, е припознаван и като врата към Отвъдното.

Паметният знак бе откриг в този ден в чест на големия учен кметът на Бузовград Михаил Янушев в деня на лятното слънцестоене. Плочата бе изградена с дарителски средства. Събитието бе почетено от съпругата на професора – Валерия Фол, дъщеря им Александра, близки, приятели и студенти

Покойният български траколог проф. Александър Фол съзира сред каменните струпвания трон, жертвеник, както и урва, които били използвани за религиозни ритуали. Мегалитът според него попада на един от върховете на триъгълник. На отсрещните му ъгли са разположени могилата Голяма Косматка и Севтополис – погълнатата от яз. Копринка столица на тракийското племе одриси.

По желание на професора, починал на 1 март 2006 г., част от праха му е разпръснат край Мегалита. Няколко месеца след смъртта му неговата съпруга проф. Валерия Фол – също траколог, изпълнява последното му желание да премине отвъд именно през „Вратата на богинята Майка“ . В ритуала по древен тракийски „сценарий“ се включва част от театралната трупа на Казанлък.

Участвали си спомнят, че прахът на проф. Фол буквално бил засмукан през скалното отверстие от неведоми сили. Преди да го разпръсне съпругата извършила ритуал, при който пуснала в запаления огън мед, вълна и вино, изричайки заклинания на език, за който твърдяла, че е древен тракийски. В тази мини церемония участвал още само един приятел на покойния траколог, споделил за Пресс ТВ тези подробности, под условие да остане анонимен.

По традиция на 21 юни малко след 20:00 часа слънчев лъч преминава през „Вратата на богинята Майка“ в деня на лятното слънцестоене. Мегалитът привлича любопитните в този ден и снощи също десетки се събраха край скалния феномен, но все по-малко посетителите се сещат за откривателя на Мегалита.

Една от най-загадъчните снимки от вчера е тази на Mеrry Kolewa:

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram