Лента за влюбен в бг кавала янки ще прожектират в Шипка

Документалният филм „Кавал парк“, чиято световна премиера ще се състои в Копривщица на 6 август, ще гостува и в град Шипка. Прожекцията се осъществява със съдействието на Народно читалище „Светлина – 1861“. Това съобщават от културния институт. 

Филмът ще бъде показан в читалището в Шипка на 8 август от 18:30 часа, а специален гост ще бъде роденият в града кавалджия Васил Денев, по чиято идея е създадена продукцията.

Документалната лента се снима в продължение на три години в САЩ и в България. Продуцент, сценарист и режисьор на филма е Богдан Дарев, а главен продуцент е Българско общество Пчела. Осъществен е със съдействието на американските любители на българския фолклор и на сънародниците ни в САЩ. 

Продукцията е посветена на живота на виртуозния музикант Александър Еплер и разказва как той се влюбва в родния ни фолклор и защо връзката му със страната ни е толкова силна. В този филм „американецът от руски произход ни учи на любов към България“, споделят организаторите. „България ми е дала толкова много. Сега искам и аз да дам на българите каквото мога и каквото е по силите ми“, коментира музикантът, чийто жизнен път ще бъде представен във филма. 

Освен маестро Александър Еплер, участват още Васил Денев, Жеко Ангелов, Петър Алексиев, Тодор Киров, Черил Спасоживич, Изуми Феърбанкс, Джинджер Ръсел, Дамян Йорданов, Николай Таслаков, Росен Иванов, Даниела Найберг, Калин Крумов и режисьорът Богдан Дарев. 

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram