„Кумакс“: Не издържаме, имаме непреведени над 200 хиляди

От автопревозвача „Кумакс инвест“ заявиха: Причината да разтрогнем договорът с Община Казанлък е нежеланието за диалог от тяхна страна. Неприведени са 192 хиляди лева от ковид мерките за 2021-ва година и още 86 хиляди изравнителни такси.

От предоставена справка става ясно, че „Кумакс“ извършва 75% от транспортния пробег в общината и получава 46% от средствата, отпуснати от държавния бюджет и 0% от общинските средства.

Като цена на километър само от средствата, приведени от държавния и общинския бюджет за чисто новите електробуси, нисък разход на ел. енергия, без разходи за части и гуми и.т.н е 3,52 лв. за пробег.

В сравнение с това, частния превозвач получава 0,69лв. на километър.

Още от края на миналата година от фирмата търсят решение на проблема, с който са запознали и Общината и Общинския съвет.

Няма как фирмата да продължава месеци наред да трупа огромни загуби. Имаме 50 автобуса, работят 80 човека, които осигуряват междуградския транспорт в общината. Разходите за последните повече от 6 месеца са изцяло за фирмата и няма от къде да бъдат покрити, ако Община Казанлък не изпълни ангажиментите си към превозвача.

Няма как да поддържат и 50%-то намаление за ученици и пенсионери.

„В случая не говорим за печалба. Става дума за физическо оцеляване при предоставянето на автотранспортна услуга за хората в региона, но няма как тя да бъде на гърба на работещите и собственика“ заявиха от Кумакс инвест.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram