Кукерите от община Павел баня с редица отличия от фестивала „Сурва“

Община Павел баня се представи изключително успешно на XXII Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в гр. Перник, който се проведе от 1-ви до 3-ти февруари. Голямата награда за кукерска група – златна маска извоюваха кукерите от с. Търничени, златен медал за обучение в традицията заслужено получиха кукерите от Габарево, а Турийските кукери грабнаха златото в категорията за атрактивна игра. Среброто в категорията за маски и костюми получиха кукерите от Долно Сахране, които се явяват на този фестивал за първи път. Павелбанските кукери бяха отличени с бронзовото отличие сред най-атрактивните кукерски групи от Източна България. В категория „Награда за поддържане и предаване на местната традиция, Кукери“ бронзов медал извоюваха кукерите от с.Тъжа.
Международният фестивал „Сурва“- град Перник събира ежегодно хиляди желаещи да се докоснат до неповторимата атмосфера, претворена в автентичното предаване на традицията на всяко следващо поколение.
След малко повече от месец в село Турия предстои и Международният фестивал „Старци в Турия“, който се организира от Община Павел баня.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram