Стара Загора се прощава с Леда Милева

На 6 февруари в 17.00 ч. във фоайето на Драматичен театър „Гео Милев“ ще бъде поставена съболезнователна книга по повод смъртта на Леда Гео Милева.
Писателката, носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“, почина на 5 февруари 2013 г., на 93-я си рожден ден в София.

 

Днес на 93 години в София почина Леда Милева – писателка, преводачка, автор на стихове и пиеси за деца, носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора. Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров изпрати съболезнователен адрес до нейните близки.
 
Дъщерята на поета Гео Милев е родена на 5 февруари 1920 г. в София. Завършва Софийския университет. След Втората световна война е ръководител на детско-юношеските предавания в Радио София, главен редактор на списания „Пионерска самодейност“ и „Дружинка“, редактор в издателствата „Народна младеж“ и „Български писател“.
 
От 1966 до 1970 година е генерален директор на Българската национална телевизия. От 1970 до 1972 г. е заместник-началник на отдел „Печат и културно сътрудничество“ при Министерството на външните работи. До края на 1978 г., е посланик, постоянен представител на България в ЮНЕСКО, Париж.
 
Била е председател на Съюза на преводачите. Автор на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радио-пиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски. За дарителството, свързано с къща музей “Гео Милев”, е удостоена със званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ на 12.10.1997 г.
 
 
За последен път Леда Милева посети Стара Загора на 1 октомври 2012 г., когато представи книгата „Любов и талант“ на Пенка Касабова, посветена на великия оперен бас Борис Христов. Представянето беше в рамките на програмата за Деня на Стара Загора – 5 октомври, организирана от Община Стара Загора. Тогава тя се срещна с кмета Живко Тодоров и общинското ръководство.
 
Пенка Касабова е сестра на Гео Милев – големия български поет и публицист от Стара Загора, баща на Леда Милева.
 
В културната вечер участва и проф. Андрей Аврамов, внук на Гео Милев. 
 
Книгата „Любов и талант“бе издадена с помощта на Община Стара Загора. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram