Какво да знаем за отровните змии!

Отровните змии в България са основно усойница, пепелянка и каменарка, като те се срещат в различни райони на страната. Според специалистите в повечето случаи змиите не хапят хората, ако не бъдат дразнени. Обикновено инцидентите стават при земеделска работа, когато влечугите са скрити в тревата и може да ухапят тези, които работят на нивите. Змиите нападат и когато се прави опит да бъдат убити от хора, които са ги забелязали. Единствените студенокръвни, които са по-агресивни са смоковете, но пък те не са опасни. При ухапване от смок няма опасност от отравяне, достатъчно е да почистим раната и да ни бият ваксина против тетанус.
Важно е да се знае, че при ухапване отровата не се изсмуква и мястото не се разрязва с нож, нито пък се пристяга целият крайник, защото това може да доведе до още по-тежки увреждания. Неправилно превързване за повече от 40 до 60 минути може да се окаже пагубно за крака или ръката.
Ухапаното място трябва да се измие с вода, да се почисти добре и да му се положи компрес, след което да се потърси лекарска помощ. Започването на лечение е задължително, особено ако ухапването е от отровна змия.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram