Казанлъшки ученици станаха част от екипа на „Бъдеще за децата“

На 26 април се проведе инициативата на Сдружение „Бъдеще за децата“ „БЪДИ С НАС ЗА ДЕН“, в която участваха деца и младежи в ученическа възраст, от 12 до 18-годишна възраст. Тя бе част от юбилейната кампания на организацията по повод 20 години от учредяването й.

От Сдружението разказват и как се заражда идеята за тази инициатива:

Всички знаем за международната инициатива, в която деца заемат местата на мениджъри от бизнес средите или администрацията. Вдъхновени от нея и желанието да направим нашата работа по-прозрачна и достъпна, решихме, че е време да поканим младежи със свежи идеи, гражданска позиция и интереси в работата с кауза – да бъдат част от нашият екип за един ден. До 15-ти април е срокът, в който всеки желаещ трябваше да заяви своето желание за участие чрез мотивационно писмо и да посочи за коя позиция кандидатства – в кой стол би желал да седне.

Какво се случи в деня на инициативата?

14 деца – ученици от ППМГ „Никола Обрешков“, СУ „Екзарх Антим I” и ОУ „Чудомир“ – град Казанлък, бяха разпределени и заеха местата на Изпълнителния директор на организацията – госпожа Мария Гинева, Координатор социални дейности и услуги, Специалист „Човешки ресурси“, Специалист „Комуникации“, социален работник, психолог, логопед – в Комплекса от социални услуги за деца и семейства. Запознаха с Председателя на организацията – Красимира Димитрова и специалисти от социалните услуги.

Събитието протече в свободен формат – имаше разговори, въпроси, отговори. Децата разгледаха всички зали и помещения в сградата, консултативните кабинети на специалистите. Влязоха в роля – работиха с деца, бяха в истинска консултация, създаваха документи, Заповеди, постове в социалните мрежи, планове и др.

„Инициативата се провежда за първи път, но няма да е за последен. Нашето желание е тя да се превърне в традиция. Това, което видяхме и чухме днес, ни дава още по-голяма мотивация за това. Младите хора търсят и искат да се изявяват. Да бъдат чути. В различни формати. Ние от своя страна, бихме искали да изградим доверие у тях, и като цяло в общественото пространство. Вярвам, че децата, които влязоха днес в нашите обувки и колегите, които бяха до тях – са останали с добри впечатления!“, коментира госпожа Мария Гинева, изпълнителен директор на сдружението. „Когато отправихме това предизвикателство към учители, родители и деца вярвахме, че ще бъде полезно за всички. Всяко едно от децата, от тук нататък, ще му се налага да говори, да учи, да преживява различни ситуации. Всеки един такъв проект е в плюс за тях – в личното им израстване, за развитието ми и общата им култура изобщо. Работата в неправителствена организация е доста динамична, дните не си приличат, и учиш всеки ден – баланс в  отношенията и ангажиментите, да комуникираш, да търсиш… Лично за себе си, мога да кажа, че съм доволна от пилотното издание на БЪДИ С НАС ЗА ДЕН. Първо, защото дойдоха всички деца. И второ – защото видях у тях БЪДЕЩЕ! Използвам случая да благодаря на всички участници! Вратите ни винаги са отворени!“, допълва Невена Трифонова, специалист „Комуникации“.

 „Бъди С нас за ден“ ще се превърне в ежегодно събитие, за могат колкото се може повече деца и младежи да се запознаят с организацията, работата, екипът и каузите й.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram